THY’nin mutfağı da uçuyor

Türk Hava Yolları’nın (THY) yemek mönüsünde bulunan çeşitler bizim mutfağımıza has. 10 yıl önceki hayal kırıklığımın yerine, bu sefer son derece tatmin edici lezzetlerle karşılaştım.

THY’nin mutfağı da uçuyor

Hafta sonu Türk Hava Yolları ile Roma’ya uçtum. Roma’da yediğim enteresan bir makarnadan önce THY’nin kayda değer bulduğum Bussiness Class mönüsünden söz edeceğim. Mönüde listenen yemeklerin hepsi hava yollarının mutfağından çıkmıştı. Çeşitlerin uçakta servis edilebilmeleri için bir süre saklanmaları gerekli olduğundan lezzetlerinden ister istemez ödün verilir. Oysa lezzetlerini mükemmel buldum ancak bunun ötesinden listelenen çeşitlerin nerdeyse tümü Türk Mutfağı‘na has yemeklerdi. Bundan 10 yıl kadar öncesi, uzman olarak THY’nin yemeklerini tatmak için davet edilmiştim. Tattığım çeşitlerin sıradan ve kimliksiz olmaları beni hayal sükutuna uğratmıştı. Türk mutfağı çeşitlerine yer verilmesi önerime, Türk yemeklerinin yabancıların damak tatlarına yabancı geleceği vs gibi beni tatmin etmeyen cevaplar verilmişti…

Haberin Devamı

İsteyince iyi oluyormuş

Türk Hava Yolları’nın mönüsünde özellikle dikkatimi çeken bir çeşit Antalya’nın tahinli piyazı oldu. Malum piyaz bizde soğansız yenmez. Bu şekliyle ve asgari miktarda, neredeyse üç tanecik küçüçk soğan ve taze biber parçalarıyla uçakta servise uygun güzel bir lezzet elde edilmiş. Kuru biber dolmasının lezzeti ve pirincinin pişme derecesi ve baharat dozu bravo dedirtecek kadar kararındaydı. Gelelim ana yemeklere. Vejeteryenler için beşamelli ıspanağı bir tarafa bırakalım, seçkiler mantı ve tirit kebabaydı. Her ikisi de yoğurtlu; her ikisi de sapına kadar Türk mutfağından seçşmiş çeşitler. Tercihim olan tirit kebabına bayıldım. Demek ki oluyormuş demek elde değil. Bir 10 yıl sonra da olsa….

Simit Sarayı, Çobani Yoğurdu gibi yurtdışında birçok şube açmış olan kuruluşlar ülkeler arası lezzet iletişimi sağlayarak bir bakıma her türlü milletten insana Türk mutfağını tanıma fırsatı yaratıyorlar. Türkiye’yi ziyaret eden arkadaşım, Amerika’nın saygın yemek yazarlarından Nancy Harmon Jenkins’in bana hediye ettiği ‘Virgin Territory’ adlı yeni kitabında yoğurtla yapılmış bir kek tarifini buldum. Sadece kendimize saklarsak ürünlerimizi, çeşitlerimizi, kendi yağımızla kavrulur gideriz… Zengin Türk mutfağı da en iyi şekilde sahnelenmeli, her fırsatta!

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR