Peynir: Hem lezzet hem sağlık adına

Çocukluğumdan beri tutkuyla ilgilendiğim peynir çeşitleri, hem lezizligi hem de sağlığa faydalarıyla vazgeçilmez bir tat.

eynir merakım babamın, annemin beğenesine sunmak için eve getirdiği beyaz peynir çeşitlerine gösterdiği titizlikle başladı. Aile içindeki bu tutku beni hiç terketmedi. Bu tutku ile minicik Cihangir’deki Antre peynir dükkanının müdavimi olmuş, birçok yöresel peyniri ilk burada tatmıştım. Bu nedenle bu minik peynir merkezinin sahipleri Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber birlikte yaşayıp, yazdıkları 'Peynir Aşkına' kitabının Hyatt Regency Oteli’nde yapılan tanıtım davetine katılmak istedim. İş Bankası Kültür Yayınları'nın tasarımı kitaba bir Türk Peynirleri Ansiklopedisi niteliği de vermiş. Bilgiler, kafa karıştırmayacak şekilde net sıralanmış.

Peynir: Hem lezzet hem sağlık adına

Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy’un ‘Peynir Aşkına’ kitabı ansiklopedi niteliğinde

Kitap ne kadar peynir konusunda bizi aydınlatsa da onları tatmadan ne, nedir tam olarak bilemeyiz. Hyatt Regency’nin Milanolu şefi Fabio tanıtımın çeşitleri arasına risotto’ da koymuş. Malum bu İtalyan pilavı peynir olmazsa olmaz. Şefimiz, Parmiggiano Reggiano yerine gecenin şerefine İzmir Bergama tulum peyniri kullanmış. On numara! O gece Abazha peynirinin yapılışını seyretmek bayağı bilgilendirici oldu. Abazha peyniri mayasız sadece kaynatılarak yapılıyor. Yumuşak peynir sevenlere uygun. Kars gravyeri ise bambaşka bir alemdi. Yakın zamanda yaptığım Kars gezisinde aldığım gravyer beni hayal sükutuna uğratmıştı. Bunun olgunlaşma süresi o kadar iyi ayarlanmış ki hem olağanüstü peynirsi tadı vardı hem de acımamıştı.

Haberin Devamı

Çökelek ve lor faydalı

Peynirin ve yoğurdun yan ürünleri çökelek ile lor, en eski ve özgün peynir çeşitleri olduğu gibi yağ içeren olgunlaştırılmış peynirlere göre çok daha sağlıklı ve yararlılar. En lezzetli lor da kitapda yazıldığı gibi kaşar peynirinin loru, diğerlerine göre daha yağlı. Bu iki peynir çeşitinin en büyük avantajı farklı alanlarda da kullanılmaları. Her ikisini de börek içi olarak değerlendirebilirsiniz. Çökelek salatası hiç de yadsınacak bir çeşit değil. Her iki peynir çeşitinin de kazein, yani vücudun yapıcı taşı proteinin esası olan amino asit içerdiğini düşünürsek sağlık adına iyi bir şeyler yediğimizi kabul etmeliyiz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR