Gurbette mükemmel sigara böreği

Haberin Devamı

Yönetmen Yüksel Aksu’nun “Entelköy Tepeköy’e Karşı” filmi ile bu yılki Dortmunt Türk Film Festivali’nin açılış filmi olarak gösterimine davetliydim, şaşırmayın filmdeki rolüm için. Dortmund Türk Kültür Merkezi yönetcisi Aylin Yılmaz açılış gecesinin ikramını Türk mutfağı çeşitlerinden, buradaki Türk şeflere hazırlatmıştı. Hazırlanan büfe Türk mutfağının ihtişamı ile orantılı zengin ve leziz çeşitlerle doluydu. Buradaki Alman konuklar gördüm ki Türk yemeklerini benimsemişler. Alman konuklar arasında Türk mutfağından çeşitlere yabancılık çeken yoktu. Kadınbudu köfteden tutun mücvere kadar her türlü tadımlığın mevcut olduğu büfede yine de en çok rağbet gören sigara böreği oldu. Nedeni basit. Yapması bir o kadar kolay görünen ünlü böreğimiz çok lezzetli. Öyle ki yediden yemişe kadar herkesi mutlu eder. Yeter ki peyniri acımış ve sımsıkı sarılmış olmasın. Dortmun’daki ustalarımız bu işi biliyorlardı. İçinde hava boşluğa olan börekler çıtır çıtırdı nitekim. Ne yazık ki çoğu kişi sarma işini hakkını vererek yapmıyor. Evler dahil birçok yerde sımsıkı sarıldıklarından ötürü iç katmanları çiğ kalmış börek sunma gibi bir ayıbımız var.

Böreklik üçgen yufka parçalarını hazır yufkaların merkezinden başlayıp kenarına kadar kesilmeleri ilk yanlış. Bu kadar uzun bir yufka parçasını içine kadar kızartmak mümkün olmaz. Dolayısıyla yufkaları eliniz büyüklüğünde parçalar halinde kesmelisiniz. Bu boyutta parçaları disk şeklindeki yufkadan tam simetrik bir şekilde çıkartmak mümkün değil. Yufkanın ne denli kolay şekil alıcı olduğu düşünülürse simetrik olmayan kısımları el becerenizle halledip sigara şeklini vermek pek âlâ mümkün. Öncelikle kesilen yufka üçgenleri de ne kadar eş kenar olursu o denli kolay sarılır. Kısa kenarın orta ve uç kısmına yakın yerleştirilen içi, kenarlarından yufkayı az üzerine kapayarak içi sabitlemiş olur ve kızartırken yağa akmamasını sağlarsınız. Sonraki aşama yumuşakça sivri kısma doğru nisbeten bol bırakılarak sarılması. En sivri kısım suya değdirilerek kapatılınca işlem tamamlanmıştır. Kızartırken de, börekleri dumanı tüten yağda değil, börek bırakılınce etrafında minik köpükler çıkartıcak şekilde şekilde ısınmış yağda kızartılmalıdır. Bu sağlıklı olduğu gibi böreğin iç katmanlarının kızarıp gevremesini sağlar. Kızartma süresince ateşi bir ayarda tutup hiç yükseltmemeli. Börek kısa sürede kızarırbsa içi çiğ kalır zira...

Bir arı mucizesi daha öğrendik, propolis

Arının marifetleri bitmiyor. Çiçek polenlerini eşsiz bir lezzete çeviren arı meğerse sağlığımız için de çalışır dururmuş. Balcım Özer Lök’ün Milas-Yatağan arası bal tezgahında bu kez “propolis” ile tanıştım. Özer bu eğri büğrü arının doğal imalatını öğütüp bala karıştırmış, küçük kavonozlarda satıyor. Bugüne dek fazla bilinmeyen propolis kovanlarını korumak için arıların ürettiği, kovanlar için bir nevi silikon vazifesini gören doğal madde. Arı propolis için kullanacağı maddeyi de balda olduğu gibi bitkilerden topluyor. Ülkemizde bu mucizevi madde ancak bir iki yıldır biliniyormuş. Köylülerin çoktandır bildiği ve kullandığı bir sağlık iksiri olduğu kanıtlanmış. Az üretimi olan bu değerli maddeyi balcılar kovanların ağız kısmına delikli kapak koyarak üretimini bir miktar çoğaltılabiliyorlarmış. Zira arı her bulduğu deliği bir madde ile kaparmış.

Köylerde yaşayanlar soğuk algınlığı için propolis yutuyorlar ama tadı kötü olduğu için bala karıştırdıktan sonra... Bu madde aynı zamanda doğal bir antibiyotik. Öksürüğe ve boğaz ağrısına birebir.

DİĞER YENİ YAZILAR