Pirelli'nin kadınları

Güzellik kadınların hem silahı hem de en tehlikeli belalısıdır.

Bu silahla pek çok kapı açılır onlara ama açılan kapıların üstlerine kilitlenme riskleri de çok yüksektir. Onları arzulanır kılan aynı zamanda kısıtlayan hatta tutsaklaştıran olabilir. Mesela rahmetli Çetin Altan biz kadın gazeteciler için "kadın gazetecilerin ömrü göğüsleri sarktığında biter" derdi. Bundan kastı, kadınlara yönelik iş hayatında zihinsel bir kontenjanın olduğu ve bu kontenjana da -bir iki istisna hariç- güzel kadınların tercih edildiğiydi.

Kadın bedeninin uluslararası düzlemde bir "meta" olarak algılandığını ve sunulduğunu dikkate alırsak, buna itiraz etmek pek de mümkün değil. Hem de kadın bedeninin sanata ilham veren estetik yapısına ve güzelliğin de iyiliği çağrıştırmasına rağmen! Ama ne yazık ki, iyiliğe yönelmek yerine güzele hükmetmek iktidar tutkunu dünyamızda daha çok tercih ediliyor.

Bu yüzden de kadınları ağırlıklı olarak güzelliklerinin sergilendiği işlerde görmek son derece doğal kabul ediliyor.

Ama dünya değişiyor. Kadınların 19'uncu yüzyılın ikinci yarısından itibaren yoğunlaşan hak arama mücadeleleri artık meyvelerini veriyor. Her ne kadar ülkemizde, tersine rüzgarlar esse de, artık kadınları en sert sporlardan siyasete, sivil toplum kuruluşlarından genetik bilimine kadar her yerde görüyoruz. Onların iş hayatının her alanında varolma arzusu ve ısrarı da beraberinde sayısız değişimi getiriyor. Zira kadınlar, artık "Mad Man" dizisinde tane tane anlatıldığı gibi maço adamların dizayn ettiği bir dünyanın pasif tüketicileri değil aynı zamanda üreticileri de. Mesela Özgecan cinayetinden sonra bu cinayeti protesto etmek için ekranlara simsiyah reklamlar verebiliyor....

Haberin Devamı

Elbette bazıları bu değişimi görmek istemeyecek hatta reddedecektir. Zaten kimse değişimin ve uyumun herkesin harcı olduğunu söylemiyor. Pirelli gibi. Nitekim Pirelli'nin her yıl sonu yayımladığı takvim, nü'yü sadece "çıplak kadın" olarak algılayan erkeklerin merakla beklediği bir takvimdi. Ancak bu yıl Pirelli bir sürpriz yaptı ve meraklılarını ters köşe yatırdı. Çünkü takvimde bu kez, güzel ve çıplak değil aynı zamanda düşünen, değiştiren kadınlar vardı. Hem de en doğal haliyle. Gerçi soyunmak isteyen de soyunmuştu. Komedyen Amy Schumer gibi. Ama bunu bir erkeği etkilemek, baştan çıkarmak ya da onlar istediği için değil eğlenmek hatta kraliçe gönlünü eğlendirmek için yapmıştı.

Haberin Devamı

Özetle: Dünya dönüyor, takvimler değişiyor, kadınlar "hayır" diyor!

DİĞER YENİ YAZILAR