Gazete Vatan Logo

Yaylaların gücü adına!

Yaylaların gücü adına!

Yeşil Yol Projesi’ne karşı dozerin önüne oturduğu için jandarmanın darp ettiği kadınlar “Direniş sürecek” diyor. ‘Havva ana’ olarak tanınan Rabia Bekar “Ölüm var dönmek yok. Bana bir He-Man gücü geldi” dedi.

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde Samistal Yaylası’nda ‘Yeşil Yol Projesi’ için çalışan dozerin önüne önceki gün geçerek çalışmayı durduran, ardından da jandarma tarafından yaka paça uzaklaştırılan kadınlar Türkiye’nin gündemi oldu. Dozerin önüne oturanlardan biri de yörede ‘Havva Ana’ olarak tanınan dört çocuk annesi 63 yaşındaki Rabia Bekar’dı. “Ben, ben, ben halkım...” sözleriyle direnişin simgesi haline gelen diyen Bekar, Yeşil Yol güzergahında bulunan yaylada elinde sopası ile nöbet tutmayı sürdürüyor: “Ölüm var, dönmek yok. Yaylaya çıkarken iş makinesiyle yolumuzu kestiler. Vali, sen bizi durduracaksın öyle mi? Bana He- Man gücü geldi o anda. Bana dedelerim kuvvet verdi. O taşlardan yol yaptık. Çimentosuz, kumsuz duvar yaptık. O makineyi yakabilirdik. Devlet biziz, onu koruyan da biziz. Biz olmazsak devlet olamaz. Bizi çileden çıkartmasınlar. O iş makinesini yakardım. Ama böyle insanlar değiliz.”
'Bizi bilememiş’
“Vali bey bizi bilememiş. Çapulcu lafının hesabını bana nasıl verecek merak ediyorum. Vali kim? Sen benim sayemde o koltukta oturmuşsun. Sen bana nasıl çapulcu dersin? Önce Kaymakam’a gideceğim, bilgi alacağım. Ondan da aynı tepkiyi alırsam o zaman valinin kapısına gideceğim. Bana nasıl çapulcu olduğumun cevabını verecek. Bizler yaylamızı korumazsak, bu memlekete sahip çıkmazsak buralarda çok olaylar olur.”
‘Cenazemiz buradan kalkar’
Jandarmanın müdahalesiyle olay yerinden uzaklaştırılan 71 yaşındaki Gönül Günay: Bu mücadelenin bütün sağduyulu insanların mücadelesi olması lazım. Yaylalar bizim. Doğada sığınacak yer kalmadı. Ormanlarımız Osmanlı tapusuyla bizim elimizdeydi, şimdi bir şeyimiz yok. Dağları da delik eşik ederek doğayı yok edecekler. Ben o dağlarda büyüdüm. Derdimiz, yaylalarımız kurtarmak. Başka bir derdimiz yok. Bu yolu istemiyoruz. Jandarmaya direnirken darbe aldık. Onlara da dedim; Cenazemiz buradan kalkar, dozer ancak buradan geçer.
‘Delik deşik edecekler’
48 yaşındaki Süreyya Yücel: Hiç düşünmeden kendimi dozerin önüne attım. Bu yaylaların ranta kurban verilmesini, topraklarımızın delik deşik edilmesini istemiyoruz. Ayder Yaylası turizme açıldı ama çiçekler yerine poşet ve galoşlar ortalıkta dolaşıyor. Bu görüntüleri yaylalarımızda görmek istemiyoruz. Bu nedenle Yeşil Yola karşı çıkıyoruz ve dur diyoruz. Durdurmakta kararlıyız.
‘Yol yeşilken dönün’
FIRTINA İnisiyatifi öncülüğünde Beyoğlu Tünel Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi, Karadeniz’deki 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometrelik ’Yeşil Yol Projesini’ protesto etti. Tulumlar eşliğinde Galatasaray Meydanı’na kadar yürüyen grup sık sık “Havva halaya selam, mücadeleye devam”, “Zafer direnen yaylaların olacak” şeklinde slogan attı.
Ve o dozer durdu
Samistal yaylasındaki Jandarma komando birlikleri dün geri çekildi. İş makinesi operatörleri de bugün çalışma yapmadı. İş makinesinin bulunduğu yaylada bir grup vatandaş bekleyişini sürdürüyor. Yeşil Yol çalışmasının da geçici süre durdurulduğu öğrenildi.

Haberin Devamı