Gazete Vatan Logo

Yataklara düşmemizi kimse beklemesin

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ekonomik dengelerde bir probleminin olmadığının altını çizerek “Hareketlerden zarar görüyoruz ama Türkiye’nin yerle bir olmasını kimse beklemesin” dedi

Yataklara düşmemizi kimse beklemesin

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye’nin finans piyasasındaki bu hareketlerden zarar gördüğü kesin ama ekonomik anlamda bir zamanlar olduğu gibi, yerle bir olmasını, etkilenmesini, yataklara düşmesini kimse beklemesin. Türkiye ekonomisi derinlik ve hacim itibariyle yeterince güçlü” dedi.

Son dönemde piyasalarda yaşanan gelişmeleri değerlendiren Zeybekci, ekonomi ve finans piyasalarının ikiye ayrılması gerektiğini belirtti. Zeybekci, finans piyasalarının istihdam, ihracat gibi dengelere itibar etmeyen, spekülasyonlara dayalı fırsatların değerlendirildiği bir alan olduğunu ifade etti.

Nihat Zeybekci, ekonominin ve özel sektörün spekülatif hareketlerden en az şekilde etkilenmesi amacıyla ne gibi tedbirler alınabileceği, ülkenin riskleri, mükellefiyetleri, borçları ve varlıkları gibi konulara bakıldığını belirterek, “Türkiye’nin genel ekonomik dengeler anlamında herhangi bir problemi yok” diye konuştu.

Kuru kabul edemiyorum

Seçim kararının pozitif algılandığını, piyasalarda rahatlama yaşandığını ve speküle edilebilir risk alanının dağıldığını kaydeden Bakan Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ondan sonra hareketlenmeler başka boyuta geçti. Bu bir şeklide para piyasalarında birileri için fırsat anlamında bir süreç yarattı. Diğer taraftan ekonominin diğer dengelerine bakmak lazım. Türkiye, G20 üyesi ülkelerde büyümede bir numara oldu, ihracat 19 aydan beri mütemadiyen artarak çift haneli gidiyor. Türkiye, 1 yıl içinde 1 milyon 350 bin vatandaşını iş sahibi yaptı. Turizmde yüzde 40 civarında bir artış var Özel sektörün aldığı yatırım teşvik belgesinin parasal tutarı, geçen yıl yüzde 82 arttı. Türkiye bu haldeyken, ülkenin kurlarla ilgili yumuşak karnının olmasını kabul edilebilir bulmuyorum.”

Haberin Devamı

İhracat hedefi 172 milyar $

Türkiye ekonomisinin, geçen yıl yakaladığı yüzde 7.4’lük büyüme oranıyla G20’de ilk sırada yer aldığını hatırlatan Nihat Zeybekci, “2018 yılı için yüzde 6, artı diyelim” dedi. Orta Vadeli Program’da yıl sonu ihracat hedefinin 169 milyar dolar olduğunu belirten Zeybekci, “Bu hedefimizi Haziran sonunda revize edeceğiz ama şimdiden kafamızda revize ettik. Ekonomi Bakanlığı olarak açıklamamız kayıtlara geçsin diye söylüyorum, 172 milyar dolar ama arkadaşlarımızın şu anda açıkladıkları rakam 172.7 milyar dolar” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı