Gazete Vatan Logo

Yatağan isyanı!

Yatağan’da vatandaşlar kömür ocağının 5 bin yıllık antik kent Lagina ile zeytinliklere zarar verdiğini, ağaçların katledildiğini belirterek yetkililerin harekete geçmesini istedi

Yatağan isyanı!

Muğla’nın Yatağan ilçe merkezine 14 kilometre uzaklıktaki Turgut Mahallesi’nde oturanlar ünlü ressam ve tarihçi Osman Hamdi Bey’in yaşadığı konağın bahçesinde toplandı. Topluluk, daha sonra Konak bahçesinden 1.5 kilometre yürüyerek, antik kent Lagina’ya ait 5 bin yıllık çocuk mezarlarının bulunduğu alana geldi ve açıklama yaptı. Kömür ocağına tepki gösteren vatandaşlardan 61 yaşındaki Tayyibe Demirel, 25 yıldır çile çektiklerini belirterek, şunları anlattı:

İki köyü yuttu!

“İki köyü kömür havzası yuttu, şimdi ise antik Lagina kenti, Osman Hamdi Bey Konağı ve tarihi eserlerle antik kentin mezarlarının bulunduğu asırlık zeytin ağaçlarımızın bulunduğu Turgut’umuzun sınırına dayandılar. Valiliğe, bu katliamın durdurulmasını istedik. Valilik yazı ile zeytin ağaçlarının kesiminin durdurulmasını istedi. Talimata uymadılar, kıyıma devam ettiler. Sadece doğayı, insan yaşamını değil; burada 5 bin yıllık tarihi de yok ediyorlar. Geçmişine sahip çıkmayan bir milletin geleceği de olamaz. Sıra köyümüzün mezarlığına geldi. Yeşilbağcılar’da mezarlık, kömür havzası nedeniyle içten göçtü. Köylüler büyük şok yaşadı. Atalarının, dedelerinin kemiklerini kömür havzasında aradılar.”

Haberin Devamı

Köy kanser oldu!

Eyleme katılanlardan 63 yaşındaki Sultan Mavi ise 9 dönüm arazisi içerisinde asırlık 200 zeytin ağacı bulunduğunu belirterek “Kömür havzası geldi, köyümüzün tarlamızın sınırına dayandı. Zaten çeyrek asırdır nefes alamaz halde yaşıyoruz. Köyün yüzde 70’i astım ve kanser hastası oldu. Ne yazık ki çaresiziz, gidecek yurdumuz toprağımız yok. Tek geçim kaynağım; zeytin tarlam. Oradan aldığım yılda 3 ton zeytin ile geçimimizi sağlıyoruz. Şimdi maden ocağı ve kömür havzası diyerek zeytinliğimizi almak istiyorlar” dedi.

‘25 yıldır yalvarıyoruz’

Yatağan’da oturan Tayyibe Demirel “Kömür ocakları ne orman bıraktı, ne de temiz hava. Astım, kanser almış başını gidiyor. 25 yıldır yalvarıyoruz, artık bu katliam dursun” diye isyan etti. Ağaçların yok edildiği kömür ocağının hemen bitişiğinde 5 bin yıllık antik Lagina kenti bulunuyor.

Haberin Devamı