Gazete Vatan Logo

Yastık altındaki altını tahvil-sukuk çıkaracak

Mehmet Şimşek, 100 milyar dolarlık altını ekonomiye kazandırmak için ‘altın tahvili’ ve ‘altın sukuku’nun bu yıl çıkacağını açıkladı. Toplanan altınlarla yatırım hesabı açılacak vatandaş faizsiz ek gelir elde edecek. İstediği zaman parasını Hazine’den alacak

Yastık altındaki altını tahvil-sukuk çıkaracak

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, altına dayalı tahvil, sukuk ihracının 2017 içinde planlandığını belirtti. TV’de soruları yanıtlayan Şimşek, bu adımla Merkez Bankası’nın brüt rezervlerinin güçlendirileceğini söyledi. Şimşek, “Yeni bir yatırımcı kitlesine ulaşılarak yatırımcı tabanın genişletilmesi sağlanacak. Eylül ayında tanıtım kampanyasını başlatacağız. Yastık altında atıl durumdaki altınların ekonomiye kazandırılması sağlanacak” diye konuştu.

Şimşek, yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırmak amacıyla ‘altın tahvili’ ve ‘altına dayalı kira sertifikası’ olmak üzere iki yeni güvenli yatırım aracını finansal sisteme katacaklarını Nisan ayı başında açıkladı.

Türkiye’de yastık altı altın miktarının en az 2 bin 200 ton ve yaklaşık 100 milyar dolar değerinde olduğunun tahmin edildiğini belirten Şimşek, “Bu önemli adımla vatandaşlarımız yastık altında atıl duran altınlardan ilave getiri sağlayacak, tasarruflar artacak ve ekonomiye ivme kazandırılacak” değerlendirmesini yapmıştı. Mehmet Şimşek, 2 yatırım aracını şöyle anlatmıştı:

Haberin Devamı

Faizsiz seçenek olacak

“Türkiye’de önemli miktarda altın yastık altında atıl tutuluyor. Hazine, yapacağı bu yeni çalışmayla vatandaşlarımıza iki yeni yatırım enstrümanını sunmuş olacak. Normalde devlet tahviline yatırım yapan yatırımcıya, ana para karşılığında ara dönemde bir getiri sunulmaktadır. Altın tahvilinde de yatırımcıdan toplanacak altın karşılığında ara dönemde yatırımcıya belli bir oranda getiri Türk Lirası olarak ödenecek ve söz konusu getiri altın fiyatlarına endeksli olacak. Böylelikle vatandaşımız hem altın fiyatındaki değişimden yararlanacak hem de Hazine’nin sunmuş olduğu getiriyi alacak.”

İstediği zaman bozar

Mehmet Şimşek’in verdiği bilgiye göre ‘altın tahvili’ ve ‘altın sukuku’ şöyle gerçekleşecek:

“Vatandaş yastık altındaki 22 ve 24 ayar altınlarını, örneğin 22 ayar bileziklerini, Darphane altınlarını, gram altınlarını bir haftalık talep toplama süresi içerisinde Hazine’nin belirleyeceği aracı bankaya getirecek. Burada Hazine’nin belirleyeceği kriterler çerçevesinde vatandaşların altınları alınacak ve bankada ilk etapta vatandaş adına vadesiz hesap açılacak. Toplanan altınlar, külçe altına çevrilecek ve bu sürecin sonunda bankada açılacak yatırım hesaplarına vatandaşın isteği doğrultusunda altın tahvili veya altına dayalı kira sertifikası aktarılacak. Yatırımcının istemesi halinde vade sonunda altını fiziken geri alabilmesi önemli. Hazine bu yönde de çalışmalar yapıyor.”

Haberin Devamı

Söz konusu sistemde vatandaşın vadeden önce istediğinde nakde ulaşabileceğine dikkati çeken Şimşek, “Vatandaşımız bir düğünü olduğunda, ev ya da otomobil almak isteğinde, nakde ihtiyacı olduğu zaman, kuyumcuya gidip yastık altındaki altınını bozdurabiliyor. Altın tahvili veya altına dayalı kira sertifikası alanlar da nakde ihtiyacı olduğu zaman vade sonunu beklemeden istediği zaman aracı bankaya bu senetlerin istediği miktarını satarak nakde ulaşabilecek.”