Gazete Vatan Logo

Yaşama halatla tutundular

Ukrayna’dan gelen kuru yük gemisi Bartın’da kayalıklara oturunca denizde can pazarı yaşandı. Gemiciler, kayalıklara gerilen 40 metrelik halatlara komandolar gibi tırmanarak karaya çıkmayı başardı

Ukrayna’nın Ilichevsk Limanı’ndan, narenciye yüklemek üzere Bartın Limanı’na gitmekte olan Malta bandıralı ’Flora 1’adlı kuru yük gemisi , önceki akşam Karadeniz’de fırtınaya yakalandı. Saat 23.45 sıralarında Amasra Limanı’na sığınmak isteyen ’Flora 1’, fırtınanın etkisiyle mendireğe çarptı. Su almaya başlayan gemi, kontrolsüzce Ahlatlar mevkiine doğru sürüklenirken, kayalıklara oturdu.

YARDIM GELEMEDİ
10 mürettebatın bulunduğu gemiye yardım ulaştırılmak istendi ancak şiddetli fırtına nedeniyle Sahil Güvenlik botu ve balıkçı tekneleri gece boyu limandan çıkış yapamadı. Yardım için Ankara’dan gönderilen iki helikopter de yoğun tipi nedeniyle geri döndü. Yardım gelmeyince filikayı indirerek karayı çıkmayı deneyen gemiciler başarısız oldu. Dalgaların kayalıklara sürüklediği filika hasar gördü.

İNMEKTEN KORKTULAR
Bir gemici, sabah saatlerinde halatla gemiden indi ve 40 metre uzaklıkta bulunan bir kayaya halatın ucunu bağladı. Gerilen kalın halata halka geçirip zinciri bellerine bağlayan 4 gemici komandolar gibi kayarak kayalıklara inmeyi başardı. Gemideki 5 kişi ise dev dalgalardan ürkerek inmek istemedi. Bu arada geminin sürüklendiği bölgeye ulaşan Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda görevli bir üsteğmen halatla tırmanarak gemiye çıktı ve 5 gemiciyi de inmeye ikna etti. Yardıma koşan köylüler ve askerin sağlık ocağına götürdüğü gemicilerin sağlık durumları iyi.

FIRTINADA CAN PAZARI
Fırtına yüzünden çıkan azgın dalgalar kurtarma operasyonunu güçleştirdi. Kayalıklarda ayağı kayan bir gemici denize düştü. Panik yaşayan gemiciler, yüzerek tekrar kıyıya yaklaşan arkadaşlarını kayalıklara çıkardı. Personelden 82 yaşındaki Oleksadr Nepomnayshlg ise yaşlı olması nedeniyle tırmanamadığından sedyeyle yukarı çekildi.

Haberin Devamı