Gazete Vatan Logo

“Sokullu’nun soyundan geliyoruz”

Tiyatrocu Ayşegül Atik ile 2 oğlunun da bulunduğu 16 kişi mahkemeye başvurdu

Aralarında tiyatro sanatçısı Ayşegül Atik ile 2 oğlunun da bulunduğu 16 kişi, Sokullu Mehmet Paşa’nın soyundan geldiklerinin tespit edilmesi için mahkemeye başvurdu

Aralarında, asıl adı Mürşide Ersoy olan ünlü tiyatro sanatçısı Ayşegül Atik ile oğulları Alper ve Argun Atik’in de bulunduğu toplam 16 kişi, Sarıyer 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve 4 asır önce kurulan Şehit Sokullu Mehmet Paşa Vakfı mütevellisi (bir vakfın yönetimi kendisine verilmiş olan kimse) Abdülkadir Sokullu’ya dava açtı. Mahkemeye sundukları, Türkçe ve Osmanlıca yazılı belgelerin Sokullu Mehmet Paşa’nın soyundan geldiklerini kanıtladığını iddia eden davacılar, dilekçelerinde taleplerini şöyle dile getirdi: “Sokullu Mehmet Paşa Vakfı’nın, davalı idare uhdesindeki kayıtlarına göre, mirasçıların vakıf gelirlerinden istifade edecekleri derpiş edilmiş (öngörülmüş) bulunmaktadır.

Vakıf gayrimenkul zengini

Bizim de bu haklardan istifade edebilmemiz ve vakıf evladı olarak kayıtlara geçirilmemiz gerekmektedir.” “Vakıf evladı” olarak tespitlerini ve kayıtlara tescillerini isteyen davacılar, Sokullu’nun soyundan geldiklerini gösterdiğini öne sürdükleri bir soy ağacını da mahkemeye delil olarak sundu. Sokullu Mehmet Paşa Vakfı’nın; Üsküdar, Büyükçekmece, Gelibolu, Çorlu, Bursa, Niğde, Pınarhisar, Kurtköy, Hayrabolu, Antakya, Gaziantep, Kilis, Üsküp, Selanik, Şiraz, Trablus ve Halep’te çok sayıda taşınmazının bulunduğu sanılıyor.



AKP’li vekil de Sokullu’nun torunu


“Sokullu’nun torunlarıyız” diyerek dava açan 16 kişinin önünde bir “emsal” var. 1984 yılında Ankara 7. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuran Şükrü Sokullu adlı vatandaş, bu iddiasını bilirkişi raporlarıyla kanıtladı. Sokullu’nun torunları arasında AKP İstanbul Milletvekili İnci Gülser Özdemir de bulunuyor. 400 yıl önce kurulan vakıfta yöneticilik yapmak için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvuran Özdemir’e, “Sokullu Mehmet Paşa, vakfını kurarken şartnameyle ’en büyük erkek çocuk vakfı yönetir’koşulu getirmiş. Vakıf şartına aykırı hareket edemeyiz. Bu nedenle kadın olduğunuz için yöneticilik yapmanız mümkün değil” yanıtı verilmişti.



Bosna’da doğdu devşirildi


SOKULLU Mehmet Paşa, 1506’da Bosna’daki Sokol kasabasında doğdu. Asıl adı Bayo Sokoloviç olan ve çobanlık yapan Sokollu, 14 yaşında devşirilerek Edirne Sarayı’na getirildi ve Mehmet adını aldı. Türk ve Müslüman kültürü ile yetişen Sokullu, saraydaki “Kapıcıbaşılık” görevinin ardından, Barbaros Hayrettin Paşa’nın ölümü üzerine “Kaptanı Deryalığa” getirildi ve bir süre sonra da Rumeli Valisi oldu. İlk büyük başarısı olan Tameşvar Kalesi’nin fethinden sonra vezirlik verildi. 1561’de üçüncü vezir iken, Kanuni Sultan Süleyman’ın torunu ve 2. Selim’in kızı Esma Sultan ile evlendi. İkinci Vezir iken, Semiz Ali Paşa’nın ölümü üzerine, 1564’te sadrazamlığa getirildi. Bu tarihten ölümüne kadar Osmanlı devletinin idaresini elinde tuttu. Devlet teşkilatı içinde önemli düzenlemeler yapan Sokullu Mehmet Paşa, 1579 yılında hançerlenerek öldürüldü ve Eyüp’te defnedildi.

Haberin Devamı