Gazete Vatan Logo

Soğuk Ve Sıcak Renkler Hangileridir? Sıcak Ve Soğuk Renklerin Özellikleri...

Renklerin insan üzerinde olan etkisi kanıtlanmış ve yok sayılamazdır. Bu nedenle dekor, giyim gibi insanların gözüne hitap eden alanlarda renk seçimine dikkat etmek önemlidir. Renk seçimi ayrıca sıcak ve soğuk renkler olarak iki gruba ayrılır. Sıcak renklerin özellikleri ve etkisi farklıyken soğuk renklerinde etkisi farklı özellikleri ayrıdır. İnsan psikolojisine doğrudan etkisi olan renkler tercih edilirken sıcak ve soğuk renklerin özellikleri göz önüne alınarak tercih edilmelidir.

Soğuk Ve Sıcak Renkler Hangileridir? Sıcak Ve Soğuk Renklerin Özellikleri...

Renkler etkilerine göre ve tonlarına göre soğuk, sıcak renkler olarak ayrılmaktadır. Soğuk ve sıcak renklere bakacak olursak şu şekilde sıralanır;

Soğuk renkler

Mavi, yeşil, gri, mor, siyah, lacivert ve tonları

Sıcak renkler;

Sarı, kırmızı, turuncu, kahverengi, bej, krem ve tonları

Sıcak ve Soğuk Renklerin Özellikleri

Renk tonları sıcak ve soğuk olarak iki ayrı gruba ayrıldığı gibi özellik bakımından da ayrıdır. Yani sıcak renkler farklı özellikte soğuk renkler farklı özelliktedir. Bu durumda sıcak renklerin özellikleri şöyledir;

- Daha samimi renklerdir.

- Sıcak renklerin dalga boyu daha uzundur.

- Çabuk görünür, fark edilir.

- Titreşimi fazladır.

- Güneş, sıcak ve ateşi çağrıştırır.

- İnsanlara daha sıcak hissettirir.

Soğuk renklerin özellikleri ise şu şekildedir;

 - İnsan üzerinde soğuk bir etki bırakır.

- Eşyanın algılanış biçimini değiştirebilir. 

  Büyüklük küçüklük, hacim, boyut farkı gibi farklılık oluşturabilir.

- Duygusal değişimlere neden olabilir.

Sıcak ve Soğuk Renklerin Etkileri

Renklerin insanlar üzerinde yok sayılamayacak bir etkisi vardır. Bu etki insan üzerinde psikolojik olabileceği gibi eşya ve ortamlarda da büyüklük küçüklük, hacim gibi çok daha farklı etkiler gösterebilir. Soğuk renklerin etkisi daha dinlendiricidir. Alanı geniş ve ferah gösterir. Tazelik ve yenilenmiş hissi verir. Eşyaları daha uzak gösterir. Gerginlik ve kötü düşünceler üzerinde de soğuk renklerin büyük etkisi bulunmaktadır.

Haberin Devamı

İletişimi zorlaştırır. Sıcak renklerin etkisi ise daha farklıdır. Sıcak renklerin samimiyet göstergesidir. Samimi hissettirir. Uyarıcı etkisi de vardır. İnsanların kaynaşmasını kolaylaştırır. Dinamik, sportif ve canlı hissetmeyi sağlar. Beyni uyarır ve algıların daha açık olmasını sağlar. Odaklanmayı artırırken aynı zamanda huzursuzluk ve kızgınlık gibi etkileri de bulunur.

Soğuk ve Sıcak Renkler Nasıl Kullanılır?

Bir ortamı, eşyayı, dekoru vb. şeyleri daha verimli kullanabilmek için sıcak ve soğuk renkleri doğru kullanmak gerekir. Soğuk renkler, dar alanları daha geniş göstermek için tercih edilebilir. Büyük boyutlu eşyaların yine daha minimal durması için ya da ufak eşyaların daha gösterişli görünmesi için soğuk renkler kullanılabilir.

Haberin Devamı

Dinlendirici bir etkisi olmasından dolayı yatak odalarında ve çalışma ortamlarında da tercih edilebilir. Sıcak renkler daha uyarıcı etkiye sahip olduğu için yemek yenilen ortamlarda ve yatak odalarında tercih edilebilir. Ayrıca algılama gücünü artırıcı olmasından dolayı çalışma odalarında da doğru tercih olacaktır. İnsan iletişimini kolaylaştırmasından dolayı kafelerde de sıcak renk kullanılmasında yarar vardır.