Gazete Vatan Logo

Prof. Dr. Sağlıker: 2006'ya sağlıkla girin

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Dahiliye Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Sağlıker, yılbaşı gecesi tıka basa yiyen kişilerin yeni yıla hastanelerin acil servislerinde girebileceklerini hatırlattı

Aşırı yemeğin yanı sıra alınan alkolle birlikte kişinin mide kanaması ve kalp krizi geçirip, şeker komasına girebileceğini belirten Prof. Dr. Yahya Sağlıker, "Özellikle kalp, tansiyon, böbrek, şeker ve mide hastaları yılbaşı gecesi aç kurtlar gibi yemeğe saldırmasınlar. Yeni yıla sohbet havasında geçen bir yemekte azar azar yiyerek ve hafif alkol alarak girmek sağlık açısından çok daha iyi olur" dedi.

Bazı kişilerin yılbaşı gecesi 365 gün aç kalmış ve tüm açlığını o gün giderecekmiş gibi davrandığını vurgulayan Prof. Dr. Sağlıker, tıka basa karın doyurup, çok miktarda alkol alınmasıyla ölüme varan kötü sonuçlar ortaya çıkabileceğini söyledi.

Yılbaşı sofralarının aşırı yemek için bir bahane olmadığını, sadece insanların yeni bir yıla daha iyi girmenin sevincini aile bireyleri ve dostlarıyla güzel bir ortamda paylaşmasına ortam hazırladığını kaydeden Prof. Dr. Sağlıker, şöyle konuştu:

"Yılbaşı gecesi, tüm sıkıntılardan kurtulma, her şeyin aşırısını yapma, aşırı yiyip, çok miktarda alkol alarak zil zurna sarhoş olmanın ve özellikle de kendisinin ve başkalarının sağlığını tehlikeye atmanın nedeni değildir. Gece geç saatlere kadar azar azar birşeyler atıştırıp içilerek hoş vakit geçirilebilir."

Evinin dışında eğlence yerlerinde yeni yıla girenlerin fazla alkol alıp daha sonra araç kullanmamalarını öğütleyen Prof. Dr. Sağlıker, "Kalp-damar, hipertansiyon, mide, oniki parmak, şeker, gut gibi hastalıkları olanlar da özellikle katı yağlı, aşırı proteinli gıdalardan kaçınsınlar. Kendilerine metrelik kebap ziyafeti çekmeyip, açık büfe servislerde önlerine ne gelirse yemesinler. Aksi taktirde alkol koması ya da aşırı yemekten dolayı yeni yılda gözlerini acil serviste açabilirler" diye konuştu.

Haberin Devamı