Gazete Vatan Logo

Merhamet İle İlgili Hadisler! Peygamberimizin Merhamet İle İlgili Hadisi Şerifleri...

Merhamet, acıma duygusu olarak da bilinen bir duygudur. Merhamet ile ilgili birçok hadisi şerif de bulunur.

Merhamet İle İlgili Hadisler! Peygamberimizin Merhamet İle İlgili Hadisi Şerifleri...

'Allah (cc) mahlukatları yarattığı zaman, endi nezdinde arşın üzerinde bulunan kitabına 'Rahmetim, gazabıma üstün geldi' şeklinde yazmıştır.' (Buhari, Tevhid, Müslim, Tevbe)

'Bu Allah'ın (cc) kullarının kalbine yerleştirdiği merhamettir ve Allah (cc) sadece merhametli olan kullarına rahmet eder.' Müslim, Cenaiz, Buhari)

'Allah (cc) rahmetini yüz parçaya ayırdı. Doksan dokuz tanesini kendi yanında tuttu, birini ise yeryüzüne indirdi. İşte bu bir parça rahmet nedeni ile tüm canlılar birbirlerine merhamet eder. Hatta kısrak yavrusuna basarak zarar verir korkusu nedeniyle ayağını kaldırır.' (Buhari, Edeb, Tevbe)

 'Allah (cc) yeri ve göğü yarattığı zaman yüz rahmet yaratmıştır. Her bir rahmet, yer ile gök arasını dolduracak kadar olur. Bu yüz rahmetten yeryüzüne sadece tek rahmet indi, bu sayede anneler yavrularına, yabani hayvanlar ve kuşlar da birbirlerine merhamet ederler. Kıyamette de o, bu rahmetin tamamıyla kullarına merhamet eder.' (Tevbe, 21)

Peygamberimizin Merhamet İle İlgili Hadisi Şerifleri...

Haberin Devamı

'Yüce Allah (cc) 'Ben merhametli olanların en merhametlisiyim. Bana hiçbir şeyi ortak koşmayanları mutlaka cennetime koyun.' buyurur ve bunun üstünde de onlar cennete girerler.' (Ahmed b. Müsned)

'Allah (cc) bazı şeyleri farz kıldı ve onları korumanızı istedi. Bazı sınırlar koydu, onları da aşmayın! Bazı şeyleri haram kıldı, onlara yaklaşmayın! Bazı şeyleri ise unuttuğundan değil, size merhametinden dolayı onlardan söz etmedi, onları sorgulamayın.' (Hakim IV. 115)

'Ben Muhammed'im, Ahmed'im, Mukaffi'yim, Haşir'im, tevbe peygamberi ve rahmet peygamberiyim.' (Müslim 126)

'Ey Allah'ım (cc)! Ben kendime çok zulüm ettim, günahları sadece sen bağışlarsın. Mağfiretinle beni de bağışla ve bana merhamet et. Şüphesiz ki sen çok bağışlayan ve çok da merhamet edensin.' (Tirmizi 96)

'Sizden biri sakın 'Allah'ım (cc) istersen beni bağışla, Allah'ım (cc) istersen bana merhamet et' demesin. İstediğini kararlı bir şekilde istesin. Çünkü Allah (cc) için herhangi bir zorlayıcı yoktur.' (Buhari 21)

Merhamet Nedir?

Haberin Devamı

Merhamet, birinin ya da bir canlının karşılaştığı kötü durumdan ötürü duyulan acıma ve üzüntü duygusu demektir. Anne babaya saygı duymak, yaşlılara yardım etmek, kimsesizlere yardımcı olmak ya da başına kötü işler gelen kişilere üzülmek merhamet demektir. Allah (cc) her insanın kalbine merhamet duygusu vermiştir ve her insanın merhametli olması gerekir.

Dinimizde Merhametin Yeri Nedir?

Sözcükte şefkat göstermek ve acımak anlamına gelen merhamet, bir duygudur. Allah'ın (cc) Rahim, Rahman ve Rauf isimleri de merhamet eden anlamlarına gelir. Allah (cc) acıyan ve merhamet edendir. Allah (cc) insanların içlerine de merhamet duygusu vermiştir ve insanların merhametli olmaları gerekir. İslam dini de merhamet üzerinde kurulmuştur ve her canlının merhametli olması gerekir.