Gazete Vatan Logo

Kurban Bayramı ne zaman 2024? Bu yıl Kurban Bayramı hangi tarihte, ayın kaçında?

Kurban Bayramı tarihleri Ramazan Bayramı'ndan sonra gündeme geldi. Diyanet takvimine göre, yılın ikinci dini bayramı olan Kurban Bayramı bu yıl haziran ayı içerisinde kutlanacak. İşte 2024 Kurban Bayramı tarihi:

Kurban Bayramı ne zaman 2024? Bu yıl Kurban Bayramı hangi tarihte, ayın kaçında?

Kurban Bayramı arifesi olan 15 Haziran Cumartesi günü yarım gün mesai yapılacak. Bayramın resmi tatil olduğu günler ise 16, 17, 18 ve 19 Haziran olacak.

Kurban ibadetinin mahiyeti ve hükmü ise şu şekildedir:

Kurban, Allah'a yakınlaşmak ve O'nun rızasını kazanmak için ibadet maksadıyla belirli şartları taşıyan hayvanın usûlüne uygun olarak kesilmesini ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Kurban Bayramı'nda kesilen kurbana "udhiyye", hacda kesilen kurbana ise "hedy" denir.

Mümin, akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayıldığında, kurbanını kesmek suretiyle hem Allah'a yaklaşmakta, hem de maddi durumu yetersiz olanlara yardımda bulunmaktadır. Bu ibadetin ruhunda, Allah'a yakınlık ve insanlara fedakarlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir Müslümanın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

Mezheplerin çoğuna göre, udhiyye kurbanı kesmek sünnettir. Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur. Kurban, fıkhî hükmü ne olursa olsun, Müslüman toplumların önemli bir simgesi ve şiarı olan ibadetlerden biridir.

Haberin Devamı