Gazete Vatan Logo

Krom Kullanım Alanları Nelerdir? Kromun Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Krom, 1797 senesinde bulunmuş bir elementtir ve birçok farklı alanda, sektörde kullanılır. Krom elementi en çok döküm sanayii, kimya, metalurji ve otomotiv sektöründe tercih edilir.

Krom Kullanım Alanları Nelerdir? Kromun Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Krom çok yönlü bir elementtir ve birçok farklı alan ile beraber birçok farklı sektörde kullanılır. Metallerin üzerinde sertlik oluşmasına yardım olduğundan zırhlı araçların üretiminde de krom tercih edilir. Hem alaşım hem de saf olarak belli işlemlerden sonra da krom kullanılmaktadır. Krom, askeri alanda da önemli bir madendir.

Silah sanayisinde ve askeri malzemelerde de krom kullanılır. Mermi, tank, top, denizaltı ve gemi üretiminde de krom madeninin kullanıldığını görmek mümkün olur. Paslanmaz çelik üretimi nedeniyle metalürji sanayisinde de yaygın olarak krom kullanılır. Krom kullanım alanı içerisinde kimya ve otomotiv sanayi de vardır. 

Kromun Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Krom, birçok farklı kullanım alanı olan elementler arasında yer alır. Başlıca kullanıldığı alanlar arasında mutfak endüstrisi, banyo endüstrisi, metalurji ve kimya, metal ve çelik sanayi vardır. 19. yüzyılın ortasında dünyada krom üreten tek devletin Osmanlı devleti olduğu da bilinir.

Üretilen kromun çoğu ferrokrom üretimi için kullanıldığından paslanmaz ve özel çeliklerin krom alaşımından yapıldığını söylemek mümkündür. Yunanca krıma olarak da bilinen bir kelimeden gelen krom elementinin atom numarası ise 24 olarak bilinir.

Haberin Devamı

Krom madeni dayanıklı olduğundan banyo ve mutfak materyallerinde kullanılması mümkündür. Ateşe dayanıklı olan bazı malzemelerde de refrakter kullanılır. Seramikleme, parlatıcı, konserve kutulama ve boyaların üretimlerinde de krom kullanılır.

Krom Özellikleri Nelerdir?

Krom elementinin birçok özelliği vardır ve bu özellikleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

Sert ama kolay kırılabilen bir elementtir. 

Simgesi Cr'dir.

Krom gümüş gri ve metalik bir görünümdedir.

Özellikle paslanmaz çelik yapımında tercih edilen bir element olarak da kabul edilir.

Krom uzun ömürlü bir kullanım potansiyeline sahip olduğundan birçok farklı sektörde kullanılması da mümkündür.

Krom İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Krom, ısınma ve aşınmaya karşı dayanıklı olduğu için endüstri alanında sık sık kullanılan bir elementtir. Kolay kırılabildiği ve paslanmaz özellikte olduğu için kromun kullanım alanları oldukça fazladır. Bazı gıdalarda da belirli bir oranda krom olduğunu söylemek mümkündür. İçinde krom olan gıdalar arasında maya, yumurta sarısı, üzüm suyu, istiridye ve yer fıstığı bulunur.

Haberin Devamı

Doğada saf bir halde bulunmayan krom genellikle farklı elementler ile bileşik halde bulunur. Krom, Türkiye'nin yurtdışına en çok ihraç ettiği elementlerden biridir. Krom en çok Kahramanmaraş, Elazığ, Bursa, Mersin, İskenderun ve Denizli'de çıkmaktadır.

Güney Afrika'da krom elementine en fazla sahip olan ülkelerden biridir. Güney Afrika'dan sonra kroma en çok sahip olan ülke Türkiye'dir. Krom tüketimi ise en çok Amerika Birleşik Devletleri tarafından yapılır. Her geçen yıl krom tüketiminin arttığını söylemek de mümkündür.