Gazete Vatan Logo

‘İstanbul için bize de sorun’

'İstanbul bildirisine' dünya üniversitelerinden destek

BOĞAZİÇİ üniversitesi tarih bölümü’nün birçok projede karar, tasarım ve ihale aşamalarında şeffaflık ilkelerinin ihlal edildiğini savunan ‘istanbul bildirisine’ dünya üniversitelerinden destek geldi. Bildiriye, tarihçi Cemal Kafadar, ünlü ressam Osman Hamdi’nin akrabası Edhem Eldem’le birlikte hem Türkiye’nin hem de Oxford ve Harvard gibi dünyaca ünlü üniversitelerden 224 akademisyen destek verdi. Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü akademisyenleri, “(...)Birçok projenin karar, tasarım ve ihale aşamalarında demokratik katılım, bağımsız denetim ve şeffaflık ilkelerinin ihlal edildiğini, uzman kuruluşlar ve sivil toplumun görüşlerine yer verilmediği, kamu yararına yönelik ciddi tehlikeler barındıran bu projeler gerçekleştirildiği takdirde kentin doğal çevresi, sosyal yapısı, tarihi ve fiziksel dokusunda geri dönülmez hasarlar oluşacağı konusunda kamuoyunu uyarmak isteriz” ifadeleriyle bir bildiri hazırladı.

‘Dönüşüme karşı değiliz’

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Doç.Dr. Ahmet Ersoy, İstanbul bildirisinin amacını VATAN’a şöyle açıkladı: ‘Bütün projelere karşıyız, İstanbul’u böyle bir fanus haliyle tutalım, koruyalım’ demiyoruz. Sadece yapılanların yöntemiyle ilgili bir sorunlar silsilesi olduğuna parmak basıyoruz. Mesela Taksim Meydanı düzenlenebilir, buna kimse karşı değil. Yapılan düzenlemenin karar verme süreçlerindeki şeffaflık, denetlenebilirlik ve katılım konusunda çok ciddi şüpheler var.

Bu konuda uluslararası demokratik standartların referans alınmasını istiyoruz. Kah Haliç metrosu, kah Taksim düzenlemesi gibi projelerde sivil inisiyatif ve uzman kuruluşların katılımında denetlenebilirlik kıstaslarının hiçbiri beklenen standartlarda değil. Biz beraber bu kamusal alanı şekillendirelim diyoruz. Aksi taktirde keyfi uygulamalarla karşılaşırız.”

224 imzalı destek

İstanbul bildirisine Boğaziçi Üniversitesi’nin yanısıra İTÜ, Yıldız Teknik, Mimar Sinan, Mardin Artuklu, Maltepe, Koç, Sabancı, ODTÜ, İTO, Bilgi, KTÜ, Kadir Has, Kocaeli, Yeditepe, Hacettepe, Harvard, Oxford, Chicago, Michigan Üniversitelerinin de arasında olduğu çok sayıda üniversiteden 224 akademisyen destek verdi. Bu isimler arasında Prof. Dr. Edhem Eldem, Prof. Dr. İhsan Bilgin, Prof. Dr. Tülin Görgülü, Prof. Dr. Uğur Tanyeli, Prof. Dr. Deniz İncedayı, Prof. Dr.Serpil Bağcı, Prof. Dr. Zeynep İnankur, Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cemal Kafadar, California Üniversitesi’nden Doç. Dr. Baki Tezcan, Chicago Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hakan Karateke, Michigan Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Erdem Çıpa ve Harvard Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sibel Bozdoğan da var.

Haberin Devamı