Gazete Vatan Logo

İkinci İztuzu vakası!

İztuzu plajı tartışmasının bir yenisi Göcek’te patladı. Koyların özel sektöre kiralanması için ihale açılacak olması çevrecileri ayağa kaldırdı. Bakan Eroğlu “İhale açık ve şeffaf... Koyların takipçisi olacağız” dedi.

ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı, Muğla’da ’Göcek koyları’ olarak bilinen Bedri Rahmi, Akbük, Göbün ve Küçük Sarsala koylarını ihaleyle kiralayacak olması yeni bir tartışma başlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Muğla Valiliği tarafından kurulan MUÇEV şirketi tarafından kıyılar kiraya verilirken koylar da Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından kiraya çıkarılmaya başladı. Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz, 4 koyun 29 yıllığına kiralanmasının manidar olduğunu belirterek, “Bu koylarda kaçakçılık yapılması endişesi taşıyoruz. Bu koylarda 20’ye yakın işletme var. İşletme sahiplerinin tamamı, Dalaman’ın yerli halkı. Buralardan, doğal yapı ile oynanmadan yatlara hizmet veriliyordu. İl Özel İdaresi kiraya veriyordu. Muğla büyükşehir olunca İl Özel İdaresi’nin tasarrufunun Büyükşehir Belediyesi’ne geçmesi gerekiyordu ancak Orman’da bıraktılar. Orman İşletme Şefliği de şimdi bu koyları, mesire yeri adı altında pazarlıyor. İhaleden, mevcut yerli işletmelerin hiçbirinin haberi olmadı. Üstelik pazarlık kapısını 80, 100 bin liradan açıyorlar. Kimlerin alacağı belirlenmiş, değilse rakamlar büyür. Bu paralar buradan çıkmaz. Malikane mi yapacaklar bilmiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kaça kiralanacak?

Göcek’in dünyaca ünlü Bedri Rahmi (Taşyaka), Akbük, Göbün ve Küçük Sarsala koyları gibi alanlar, Dalaman Orman İşletme Şefliği’nde ihaleye çıkarılacak. Şeflik tarafından internette yapılan duyuruya göre Dalaman’ın Kapıkargın Mahallesi’ne bağlı 1.18 hektar ormanlık alana sahip Küçük Sarsala, 1.14 hektar ormanlık alana sahip Göbün, 1.04 hektar ormanlık alanda yer alan Akbük ve 1.93 hektar ormanlık alandaki Taşyaka (Bedri Rahmi) koylarındaki mesire yerleri kiraya verilecek. 29 yıllığına kiraya çıkarılan koylardan Akbük için 110 bin lira değer biçilirken ihalede Taşyaka 90 bin, Göbün 120 bin ve ve Küçük Sarsala 80 bin liradan başlayacak.

Eroğlu: ‘Parasında değiliz’

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, koyların kiralanmasıyla ilgili olarak Orman’a ait yerlerin açık, şeffaf bir şekilde ihale edildiğini belirterek, “Bizim rastgele birisine vermemiz mümkün değil, açıkça ilan ediliyor. Şartları sağlayanlar müracaat ediyor. İhaleyi kazanana veriyoruz” dedi. İşletmeyi çok sıkı takip ettiklerini vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti: “İşletmeyi çok titiz takip edeceğiz. İşletmeci hatalı davranırsa kesinlikle ellerinden alacağız. Parasında değiliz biz. Ormanlardan vatandaşlarımızın yeteri kadar istifade etmesi lazım. O koylarda yapılaşma diye bir şey yok. Rastgele yapılaşma olamaz. Bütün kurumların görüşü alınıyor. Bu alanlar sadece vahşi hayat için değil aynı zamanda insanlarımızın istifadesine sunmak içindir. Orada yürüyüş alanları, koşu, dinlenme alanları çardaklar vs. olması gerekir.”

Haberin Devamı

Kızkumu’nda kaçak tesis yıkıldı

Marmaris İlçe Belediyesi’nce Orhaniye Mahallesi’ndeki 550 metre uzunluğunda, Kızkumu Plajı’nın da bulunduğu koydaki bir tesis hakkında kaçak olduğu gerekçesiyle yıkım kararı alındı. Muğla 2’nci İdare Mahkemesi’nce verilen 15 günlük yürütmeyi durdurma kararı üzerine yıkım gerçekleşmedi. Tarafların savunmasını alan mahkeme, belediyeyi haklı bularak yıkıma onay verdi. Dün sabah tesis iş makineleri ve dozerlerle yıkıldı.

Haberin Devamı