Gazete Vatan Logo

En düşük fitre sadakası 15 TL

Ramazanda zekattan farklı olarak çocuklar için dahil daha çok insan için verilebilen sadaka-i fıtır, bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacına göre belirlenir. En düşük 15 TL olan fitrenin üst sınırı yoktur...

En düşük fitre sadakası 15 TL

Fıtır sadakası yani fitre, Ramazana kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında belli miktar malı olan Müslümanların, kendileri ve velâyetleri altındaki kişiler için, yerine getirmekle yükümlü oldukları malî ibadettir. Din İşleri Yüksek Kurulu, sadaka anlamına gelen fitrenin 2016 yılında en düşük 15 TL olacağını açıkladı.

Çocuklar için de fitre...

Her yıl farklı olan fitre miktarı nedir? sorularını sorması üzerine yetkililer miktarı bu yıl erken duyurdu. Belirli kurallar çerçevesince verilen fitrenin ilk şartı Müslüman olmak ve belli bir miktar mala sahip olmaktır. Ayrıca bunun için belirlenmiş bir zaman dilimi de vardır. Fitre Müslümanlar arasında yardımlaşma duygusunun daha da çok olması ve ihtiyacı olanların bu mübarek günde ihtiyaçlarının giderilmesine aracı olur. Fitre vermek için aklı başında olmak ya da ergenliğe erişmek şartı da aranmamaktadır. Bu yüzden velisi kim ise onun yerine fitre vermesi gerekir. Belirli miktarda zekat verecek kadar ve borçlardan fazla olarak, zekat nisabı kadar malı bulunan Müslümanların fitre vermesi uygun olur. Eğer nisaba malik değilse fitre vermesi uygun olmaz.

Haberin Devamı

Bir günlük gıda ihtiyacı...

Fitre miktarı, yardıma muhtaç ve durumu olmayan kişilerin sosyal ve ekonomik şartlar da gözönünde bulundurularak günlük azami gıda ihtiyacını karşılamalıdır. Fitre ne kadar? sorusuna Diyanet yetkilileri “Fıtır sadakası, Ramazan bayramına kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların, kendileri ve velâyetleri altındaki kişiler için, yerine getirmekle yükümlü oldukları mali bir ibadettir. Yoksulların ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunmak suretiyle, toplumda karşılıklı sevgi ve kardeşlik bağlarının pekişmesine vesile olan bu mali ibadetin meşru kılınmasındaki temel hedeflerden biri, insanların paylaşma bilincini canlı tutmaktır. Bu sayede her Müslüman, ihtiyacı olan yoksullara az da olsa bir şeyler verebilmenin ve yardımlaşmanın sevincini yaşar. Bundan dolayı fıtır sadakası, zekattan farklı olarak, daha geniş bir kitle tarafından yerine getirilir.

Haberin Devamı

Gıda olarak da verilebilir...

Din İşleri Yüksek Kurulu “2016 yılı sadaka-i fıtır miktarı en düşük 15 TL olarak belirlenmiştir” açıklaması yapmıştır. Fakat fitre verilirken dikkat edilmesi gereken nokta belirlenen fiyatın altına düşülmemesidir, isteyen vatandaşlar belirlenen fitre miktarından daha fazlasını verebilir. Kişiler için en uygun yöntem yiyecek içecek harcamalarına orantılı olacak şekilde fitre vermektir. Fitre sadece para olarak verilmez, dilenirse ise gıda yardımı olarak da verilebilmektedir.

Fitre vermek için nisap miktarı kadar mala sahip olmak gerekir. Ayrıca fitre, bayram namazından önce sabah verilmelidir.

Fitre kimlere verilir?

Fitre verilirken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Anne, baba, çocuk gibi kimselere, gayri müslimlere ve zengin sayılabilecek kişilere fitre verilmez. Eğer fakir ise kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa, üvey babaya-anneye, kardeşe, geline, damada, fitre verilebilr. Tevbe Suresi şöyle der: “Sadakalar, Allah’tan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, zekât toplayan memurlar, kalpleri İslam’a ısındırılacak olanlarla köleler, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış yolcular içindir. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.” Ayrıca fitre verirken bunun fitre olduğunu belirtmek de gerekmemektedir.

Haberin Devamı