Gazete Vatan Logo

Elbirliği ile yok ediyoruz!

Kızkumu’nda su artık neredeyse bel hizasına geliyor.

Daha önce ayak bileklerine kadar gelen ve deniz üzerinde yürüyormuş izlenimi veren Kızkumu’nda su ilgisizlik ve vurdumduymazlık nedeniyle artık neredeyse bel hizasına geliyor.

MUĞLA’nın Orhaniye Köyü’ndeki koyun orta yerinde doğal akıntı ve dalgaların oluşturduğu Kızkumu bölge turizmine büyük katkı sağladı. Denizin ortasında yürüyormuş izlenimi veren Kızkumu özellikle Rus turistlerin büyük ilgisini çekti, her gün binlerce turist burada yürüyüş yaptı. Ancak aşırı kullanım nedeniyle deniz içindeki kumul yayılınca özelliğini kaybetmeye başladı. Bunun üzerine Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne başvurdu. Genel Müdürlük başvuruya cevap verdi ve Kızkumu’nun UNESCO geçici listesine dahil edilmesi için çalışmalara başlandığını söyledi. Filiz “Kızkumu’nun sonunun gelmesi için adeta seferberlik başlatıldı. Daha önce ayak bileklerine gelen su hizası yanlış uygulama ve kullanım nedeniyle, kumlar gereğinden fazla yayıldığında su artık bele kadar geliyor. Şu anda bölgede çok sayıda tekne var. Bunlara orada aylarca ve hatta yıllarca kalıyor, mavi kartları bile yok. Bunların aza indirilmesi ve 3 günde bir yer değiştirmesi gerekiyor” dedi.

Nasıl kurtulur?

Uzmanların yaptığı ilk incelemede Kızkumu’nun kurtulması için alınması gerekli önlemler ortaya çıktı.

- Kanalizasyon sorununun giderilmesi, yat ve çekek yerlerinin azaltılması ve teknelerin mavi kart uygulamasına geçmesi.

- Barcelona Sözleşmesi gereği Poseidonia Çayırlarına zarar verilmemesi için demirleme yerine duba uygulamasına geçilmesi, dalgalarla gelen kumları engelleyen taş iskelelerin sökülmesi.

- Azmak Deresi’nin ıslah edilmesi, Martı Marina’nın yüzer iskelelerinin geriye çekilmesi, denizi kirleten tekne onarım işlerinin durdurulması.

- Kızkumu’na turnike sisteminin kurulması, günübirlik tekneleri için ortak bir iskelenin yapılması.

- Bük Mevkii’ndeki kaçak inşaat ile iskelenin acilen yıkılması, denetimlerin çok sıkı ve taviz vermeden yapılması.

Haberin Devamı