Gazete Vatan Logo

Daltonlar'ın liderine çete suçlaması

217 olaydan sabıkalı 'Daltonlar' lakaplı hırsızlık şebekesini yönettiği ileri sürülen 19 yaşındaki Aslan Kılıç hakkında 'çete' suçlamasıyla dava açıldı

Trabzon'da 2001 yılından itibaren özellikle küçük yaştaki çocukların karıştığı hırsızlık olaylarında patlama oldu. Geceleri işyerlerinin kapılarının kırılıp, kasalardaki paraların çalınması polisi harekete geçirdi ve hırsızlık olayına karışan çocuklar tek tek saptandı. Yapılan çalışmada, tamamının fakir ve eğitimsiz ailelere mensup oldukları belirlenen 9 çocuk, yüzlerce hırsızlık olayına karıştıkları için 217 ayrı suçtan sabıkalandı.

Islah merkezi kuruldu
Çocuk Mahkemesi'nde onlarca kez hakim karşısına çıkan, pek çoğu defalarca cezaevine girmesine rağmen tahliye edildikten sonra yine suç işlemeye devam eden bu çocuklar kentte büyük sorun oldu. Çocuk Mahkemesi Başkanı İlhan Gökçek, kentte 'Daltonlar Çetesi' olarak bilinen bu çocukların ceza ile ıslah olmayacaklarını belirterek psikolog ve öğretmenlerin düzenli eğitim verecekleri yatılı bir ıslah merkezi kurulması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine bir polis karakolu Çocuk Şube Müdürlüğü olarak faaliyete girdi. Çocukların iş ortamına alıştırılabilmeleri amacıyla galoş ve terlik üretim tesisi kuruldu, bilgisayar kursları düzenlendi. Ancak aile desteği sağlanamayınca çocuklar suç işlemeye devam etti. Yalova'daki ailesinden baskı gördüğü için kaçarak Trabzon'daki teyzesinin yanına geldiği öğrenilen 19 yaşındaki Aslan Kılıç da bu gruba katıldı. Kılıç 2003'te karıştığı 17 hırsızlık suçundan sabıkalandı. Polis, caydırıcı cezanın çözüm olabileceğine kanaat getirerek, kanunen uzun süreli ceza verilemeyen 9 küçük çocuk ve ailelerinin ifadelerine başvurdu. Çocuklar ifadelerinde "Bizi hırsızlığa Kılıç zorluyordu. Çalıp getirdiğimiz her şeyden aslan payını o alıyordu" dedi. Çocukların aileleri de şikayetçi olunca Kılıç hakkında savcılık 'suç işlemek için çete kurmak' suçlamasıyla soruşturma başlattı. Savcılık gerek görürse, Aslan Kılıç hakkında Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2 yıla kadar ağır hapis istemiyle dava açılacak.

Haberin Devamı