Gazete Vatan Logo

Cemre ne zaman düşecek? Birinci cemrenin düşüş tarihi ne, nereye düşecek?

Şubat ayına günler kala, havaların da ısınmasıyla İlkbahar'ın müjdecisi cemrenin ne zaman düşeceği sorgulanmaya başlandı. Cemrenin düşmesiyle havaların ısınacağı inancı yüzyılladır süre geliyor. İlk cemre, şubat ayında düşecek. Peki, ilk cemre ne zaman düşecek, şubatın kaçında?

Cemre ne zaman düşecek? Birinci cemrenin düşüş tarihi ne, nereye düşecek?

Cemre düşmesiyle havalar ısınmaya başlıyor. Güneşim kendini göstermesi cemrenin düşme tarihlerinin araştırılmasına neden oldu. Önce havaya, sonrası suya, ardından da toprağa düşen cemre ne zaman düşecek? İşte ilk cemrenin düşme tarihi…

CEMRE NE ZAMAN DÜŞECEK?

Cemrenin birer hafta aralıkla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılıyor. Üç tane olan cemrenin birincisi havaya (19-20 Şubat), ikincisi suya (26-27 Şubat) ve üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa düşer.

Ateş", "kor" anlamına gelen cemrenin her yıl şubat ayı sonunda başlayan takvime göre önce havaya, sonra suya, son olarak da toprağa düştüğü kabul ediliyor. "cemre düşmesi", bahar bayramı nevruzun yaklaştığına da işaret ediyor. Cemre düşmesi hayvancılıkla uğraşanlar için soğuk nedeniyle dışarıya çıkartamadıkları hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığını, tarımla uğraşanlar için de toprağın işlenme dönemine gelindiğini ifade ediyor.