Gazete Vatan Logo

Bu eserler sadece özel izinle ziyaret ediliyor

Perge Antik Kenti’nde lahit içinde hiç bozulmamış halde bulunan ‘Medusa’ ve ‘Okeanus’ mozaikleri sadece özel izin ve uzmanlar eşliğinde ziyaret edilebiliyor ve her seferinde kapıları mühürleniyor.

Bu eserler sadece özel  izinle ziyaret ediliyor

Antalya’nın Aksu ilçesi sınırlarında yer alan ve bir zamanlar Pamfilya bölgesine başkentlik yapan Perge, dünyanın en görkemli ve büyük kısmı ayakta kalabilen antik kentlerinden biri. Aynı zamanda ‘Yorgun Herakles’ heykeli, ‘Herakles Lahdi’ gibi çok önemli eserleri önceki yıllarda yurt dışına kaçırılan Perge Antik Kenti, çok bilinmeyen iki eşsiz esere daha ev sahipliği yapıyor. Antik Kenti ‘Zenginler mezarlığı’ olarak bilinen, onlarca lahdin çıkarıldığı Batı Nekropol alanında, 2003 yılında çok sayıda anıt mezarın bulunduğu alan keşfedildi.

Özel koruma altındalar

Bu anıt mezarların yan yana olan ikisinde, kendisine bakanları taşa çevirdiğine inanılan ‘Medusa’ ile denizler tanrıçası ‘Okeanus’a ait iki mozaik bulundu. Rengi, dokusu ve bozulmayan yapılarıyla Türkiye’de ilk olduğu değerlendirilen iki mozaik, bulundukları mezar odalarına yapılan demir kapılarla koruma altına alındı. Medusa ve Okeanus mozaikleri, özel korumalı alanda oldukları için sadece Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü veya Müze Müdürlüğü’nden alınacak özel izinle ziyaret edilebiliyor.

Haberin Devamı

Eşsiz eserler

Perge’nin simgeleri olarak gösterilen Medusa ve Okeanus da ilk defa bu yıl 2018’in ‘Perge Yılı’ ilan edilmesi nedeniyle ilk etapta sadece özel izinle ziyarete açıldı.
MEDUSA
Yılan saçlı, keskin dişli, dişi canavar. Medusa’nın lanetlendikten sonra yılanlardan ok yaptığına, bakışları taşa çevirirken oklarının da hedefi yok ettiğine inanılırdı.
OKEANOS
Yunan mitolojisinde, Uranus ile Gaia’nın ilk çocuğu ve ilk Titan. Tüm okyanusların kişileşmiş hali olan Okeanos, genelde kaslı bir adamın uzun sakallı ve boynuzlu yüzüyle simgelenirdi.