Gazete Vatan Logo

Avrupa’da kara kış, Türkiye’de pastırma yazı!

Soğuğun yurdumuzu etkilemeyeceği iddiasında

Türkiye’nin güney bölgelerinde yazdan kalma günler yaşanırken, Avrupa’ya erken yağan kar nedeniyle Fransa, Almanya, İsviçre, Avusturya, Polonya, Bosna ve Rusya beyaza büründü. Fransa’da 7 bölgede kar fırtınası nedeniyle turuncu alarm verildi. Uzmanlar, Avrupa’ya erken gelen kışın Türkiye’yi etkilemeyeceğini söylüyorlar.

Güneyde sıcaklık 25’e çıkacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahminleri Şube Müdürü Ahmet Uçar, Avrupa’daki soğuk ve karlı hava yurdumuzu etkilemeyeceği iddiasında: “Güney batı Akdeniz’den gelen sıcak hava dalgası ve lodos, sıcaklıkların mevsim normallerinin 5-6 derece üzerinde seyretmesine yol açıyor. Bugünden itibaren kuzey batı illerimizdeki yağışlar kesilecek. Önümüzdeki hafta sıcaklıklar yurt genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyredecek. Güney bölgelerde 25 dereceye varan sıcaklıklar bekliyoruz. Avrupa’daki soğuk hava dalgası, bölgede kalmaya, sıcak hava sistemi de Türkiye’de bulunmaya devam ediyor. Hava akışı olmadığı için sıcaklık düşmeyecek.” İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen de Avrupa’daki soğuklar Türkiye’ye ulaşamayacağını vurguluyor: “Yüksek basınçın etkisi soğuk havanın Türkiye’ye girişini engelliyor. Önümüzdeki haftadan itibaren pastırma sıcakları başlıyor. Ekim ayının sonunda Avrupa’da bazı yerlerde kar yağışı görmek normaldir.” Meteoroloji Uzmanı Bünyamin Sürmeli de “Avrupa’da görülen soğuk ve karlı havanın Türkiye’ye yansıması görünmüyor. Türkiye’deki sıcak hava dalgası, soğuk sistemin girişini engelliyor. Önümüzdeki günlerde pastırma sıcakları oluşacak” diye konuştu. n Mert İNAN

ALMANYA

Almanya’da Oberhorf yakınlarındaki Thuringian Ormanı’nda insanlar yağan karın tadını yürüyerek çıkardı.

Deniz ulaşımına lodos engeli

Şiddetli lodos, dün İstanbul’da etkisini gösterdi. Bostancı-Kartal/ Yalova, Bandırma-Yenikapı-Bostancı, Yalova/Kartal, Kartal/Yalova deniz otobüsü seferleri iptal oldu. Bayrampaşa’da dört katlı bir apartmanın çatısı, Şair Baki İlköğretim Okulu’nun bahçesine uçtu. Avcılar, Büyükçekmece ve Esenyurt’ta 20 ev ve iş yerini su bastı.

Çanakkale ve Balıkesir’de sel

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde etkisini artıran yağış, Yeşilyurt Deresi’nin taşmasına neden oldu. Ezine ilçesine bağlı Kızıltepe köyünde, şiddetli rüzgar nedeniyle cemaat namaz kıldığı sırada cami minaresinin külah kısmı düştü. Köydeki 4 ev ile 1 ağılın ise çatıları uçtu. Balıkesir’de yağmura hazırlıksız yakalanan Edremitliler ise ev ve işyerinde mahsur kaldı.

Haberin Devamı