Gazete Vatan Logo

Aman dikkat! Okul çantaları tehlike saçıyor

Aman dikkat! Okul çantaları tehlike saçıyor

İstanbul Mahmutpaşa, Mercan Yokuşu ve İzmir Kemeraltı’ından alınan 9 farklı markasız okul çantası ve kalemlik, uluslararası Analiz Laboratuvarı’nda teste tabi tutuldu. Beşinde kanserojen ftalat maddesinin normalden 60 kat fazla olduğu belirlendi. Uzmanlar, CE, markası olmayan ürünlerin alınmamasını, boyasız çantaların tercih edilmesi konusunda uyarıyor. Yeni eğitim dönemi öncesinde, merdiven altında üretilen okul çantaları, kalemlik, matara ve cep telefonu kılıfı gibi ürünler adeta zehir saçıyor. Uzmanlar boyasız doğal ürünleri önerirken, ucuz fiyatlı taklit konusunda uyarıyor.

FTLAT, PVC ve AZO Ucuz, kaçak ürünlerin öğrencilerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Sibel Alper, Kaçak üretilen plastik çanta, matara, ve beslenme çantalarında özellikle ftalat, PVC, ve azo boyaları gibi sağlığa zararlı kimyasallar var. Bu kimyasallar deriden emilerek alerji ve bazı ciddi hastalıklara yol açabiliyor dedi. Edinilen bilgiye göre okul çantası ve kalemlik numuneleriyle ilgili test 14 Ağustos’ta yapıldı. Testlerde kaçak üretilmiş kalemliklerde sadece yüzde 0.01 olması gereken ftalat kimyasalı oranının, yüzde 1.14 olduğu anlaşıldı. Çocukların ilgisini çekmesi amacıyla üzerine futbol takımlarının logolarının basıldığı kalemliklerde ayrıca plastikleştirici olarak kullanılan Dibutil ftalat ( dbp) , dietil ftalat, (dep) di-izobenzil ftalat(dıbp) ve benzil bütil ftalat (bbp) oranları da yüzde 3’ün üzerinde çıktı.

Haberin Devamı

NORMALİN 60 KAT ÜSTÜ

Markasız okul çantalarının test sonuçlarıysa vehametin ulaştığı noktayı gözler önüne serdi. Kız çocuklarının kullandığı sahte bebek baskılı çantaların yanı sıra erkek öğrencilerin tercih ettiği futbol temalı ve yarış otomobili baskılı ürünlerde kanser yapıcı ftalat kimyasalı normalin 60 katı olarak ölçüldü. Çantalarda yüzde 0.01 olması gereken ftalat oranının, yüzde 6.033 olduğu tespit edildi. Lisanssız alınan okul ürünlerinin %50’sinden fazlasında kansorejen madde bulunuyor. Okul alışverişi yapan veliler mutlaka markası olan, ve sağlık testinden geçmiş garanti belgesi olan ürünleri tercih etmeliler.

Haberin Devamı