Gazete Vatan Logo

Adı öldüğü piste verilecek

‘Kar Prensesi’ Aslı Nemutlu’nun ölümüyle ilgili basın toplantısı yapan Kayak Federasyonu Başkanı, olayda pistin de kendilerinin de kusurlu olmadığını savundu

Adı öldüğü piste verilecek

Alp Disiplini Türkiye Şampiyonası’na katılmak üzere Erzurum’a gelen 17 yaşındaki milli kayakçı Aslı Nemutlu’nun Konaklı’da 12 Ocak günü saat 11.00’da antrenman yaparken düşerek kafasını pist kenarındaki tahta kar perdesine vurması sonucu hayatını kaybettiği olayla ilgili olarak Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, basın toplantısı düzenledi. Özer Ayık, “Yaşanan bu olay tamamen bir kazadır. Bu kazanın en masum tarafı, en suçsuz tarafı rahmetli kızımız Aslı’dır. Ama maalesef bu kaza onun başına gelmiştir. Aslı’dan sonra yönetim kurulu üyelerimizin çocukları da aynı pistte antrenman yapacaktı. Aslı, hızlı kayak kayarken dengesini kaybedince toparlamaya çalışırken kayağı ayağından çıkmıştır. Ondan sonra küçük büyük mutlaka kaza olması kaçınılmazdır. Kayağının biri ayağından çıktıktan sonra düşmüş, sürüklenerek kar perdelerine çarpmış hayatını kaybetmiştir. Tamamen kazadır” dedi.

Her yerde ahşap perde

Olayı lastiği patlayan otomobilin yaptığı kazaya benzeten Ayık, “Kar perdesi, hiçbir zaman güvenlik için kullanılmaz. Dünyanın her tarafında kar perdeleri kullanılmaktadır. Kar perdelerinin önüne minder, ağ, şu bu konulmaz. Konulduğunda amacı ortadan kalkar. Önüne bir şey koyduğunuz zaman rüzgar giriş çıkış olmadığı için kar perdesini söker atar. Dünyanın kayak merkezlerinde kar perdelerinin ahşap yapıldığı, pistlerin en yakın kısmına yerleştirildiğini, önlerinde önlem, perde, minder gibi önlemler olmadığını göreceksiniz. Güvenlik ağı plastikten yapılır. Her yarışta olması gereken kuraldır. Yarış pistinin tamamını her iki yönden güvenlik ağlarıyla çevrelemek zorundayız. Bu Uluslararası Kayak Federasyonunun kuralı. Yaptığımız tüm yarışmalarda bu güvenlik perdelerini kullanmak durumundayız. Güvenlik ağları dağın tamamında, pistlerin tamamında kullanılmaz. Sadece yarışmalarda kullanılır ve ayrıca dağda tehlike oluşturabilecek yerler varsa oralara ağ çekilir. Kar perdeleri ve güvenlik ağları farklı iki uygulama. Biri elma, biri armut. Güvenlikle alakalı bir zafiyet yok. Dağdaki tüm sert cisimlerin tamamının etrafı minderlerle kaplı. Alınmamış bir önlem yok” diye konuştu.

Sorumluluğumuz yok

Yarışlar dışında bir sorumlulukları bulunmadığını ifade eden Ayık, “Türkiye’de yüzlerce kayak kulübü var. Federasyonun antrenman esnasında sağlık tedbiri alması gibi sorumluluğumuz yok. Fenerbahçe Kulübü antrenman yaparken federasyondan sağlık hizmeti beklememektedir. Bizim sadece yarışlar esnasında sağlık tedbiri konusunda sorumluluğumuz vardır” dedi.

Milli kayakçı Aslı Nemutlu’nun ölümünden duydukları üzüntüyü dile getiren Özer Ayık, kayakçının kaza yaptığı piste ismini vereceklerini söyledi. Federasyon olarak Aslı adına yarışmalar düzenleyeceklerini vurgulayan Ayık, ismini yaşatacaklarını belirtti.

Haberin Devamı