Gazete Vatan Logo

56 Plaka Neresi? 56 Hangi Şehrin Plakası? 56 Hangi İlin Plaka Kodu?

Türkiye’de bulunan 81 ilin her birinin özel bir plaka kodu vardır. Bu kodlar belirli bir ili temsil etmektedir. Araç plakalarındaki ilk 2 hane ile kodlar tanımlanmaktadır. Plaka kodları arasında yer alan 56 numaralı plaka Siirt şehrine tanımlı olmaktadır. Toplamda 7 ilçesi olan Siirt, KGM kayıtlarına bakıldığında ortalama uzunluğu 394 kilometre olmakta ve 21 il yolu bulunmaktadır. 

56 Plaka Neresi? 56 Hangi Şehrin Plakası? 56 Hangi İlin Plaka Kodu?

56 Plaka Neresi? 

56 plaka kodu ile kayıtlı olan ilimiz Siirt olarak geçmektedir. Siirt ilinin merkez başta olmak üzere Kurtalan, Eruh, Pervari, Baykan, Şirvan, Tillo gibi önemli ilçeleri bulunmaktadır. Bu ilde maksimum araç 1.823 kapasitesi ile birlikte Siirt Havaalanı – Siirt yolu rotasından geçmektedir. Yolun ortalama uzunluğu ise 3 kilometre kadardır.

56 Hangi Şehrin Plakası? 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan illerden biri de Siirt olarak karşımıza çıkar. 56 numaralı plaka kodu ile kayıtlı olan bu şehrin alan kodu 484'dür. İlimizin toplam yüzölçümüne bakıldığında ise 6.182 kilometre olduğu görülmektedir.

Toplam nüfusu son verilere göre 318.366 olan Siirt ilinin çoğunluğunda Türk, Kürt ve Arap kökenli insanlar yer almaktadır. İlin nüfus yoğunluğunun en yoğun olduğu ilçe ise merkez bölgesi, yoğunluğun en az olduğu ilçe Eruh ilçesi olarak verilere işlenmiştir.

56 Hangi İlin Plaka Kodu?

Türkiye’de 56 plaka kodunun nereye ait olduğu merak konusu ise verilecek cevap Siirt olarak karşımıza çıkar. Osmanlı Devleti zamanında Bitlis iline bağlı olan bir ilçe olarak geçen Siirt, cumhuriyetin ilanı sonrasında 1923 yılında vilayet statüsü alarak il oldu. Ancak Siirt’in 56 plaka kodunu alması 1962 senesinde gerçekleşmiştir.

Haberin Devamı

1962 yılı Eylül ayında çıkartılan ve aynı sene Ekim ayında yürürlüğe giren bir yönetmelik ile o an için Türkiye’de yer alan 67 vilayete plaka kodu verilmesi kararı alındı. 1’den başlayarak 67’ye kadar giden bu il kodları, alfabetik sıralamaya göre şehirlere verilmiştir.

Siirt de bu sıralamadaki yeri nedeniyle 56 plaka kodunu almıştır. O dönem 67 olan bu sayı, zamanla Türkiye’deki il sayısının artmasına bağlı olarak arttırılmış ve günümüzde Türkiye’de 81 afet plaka il kodu kullanılmaya başlanmıştır.