Gazete Vatan Logo

25 Plaka Neresi? 25 Hangi Şehrin Plakası? 25 Hangi İlin Plaka Kodu?

Tarihte ilk olarak Fransa’da uygulanan taşıt kayıt plakaları daha sonra karayolu ulaşımın artması ile birlikte önce Belçika ardından da İngiltere üzerinden tüm dünyaya yayılmış bir sistemdir. Türkiye'de de kullanılmakta olan bu plaka sistemi, araçları belirli bölgeler ile ilişkilendirme konusunda büyük avantaj sağlamaktadır. Ülkemizde 81 ile ait ayrı ayrı plaka kodları bulunmakta ve bunlardan bir tanesi olan 25 plaka kodu ise Erzurum'a ait olmaktadır.

25 Plaka Neresi? 25 Hangi Şehrin Plakası? 25 Hangi İlin Plaka Kodu?

25 Plaka Neresi? 

25 plaka kodu Erzurum’a ait olan koddur. Osmanlı Devleti döneminden bu yana vilayet statüsünde olan Erzurum ilinin bu durumu, cumhuriyetin ilanından sonra da değişmeden devam etmiştir. Doğu Anadolu Bölgesi’nin gelişmiş şehirlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkan Erzurum’un yüzölçümü ise 25.355 kilometrekaredir. Nüfusu ise 749 bin 754 olarak bilinmektedir.

Trafiğe kayıtlı gözüken motorlu kara taşıtlar üzerine TÜİK’in yaptığı bir çalışma sonucunda Erzurum’da trafiğe kayıtlı araç sayısının 125 binden fazla olduğu belirlenmiştir. Bu araçlar arasında şahsi araçların bulunduğu gibi kamu hizmetinde yer alan araçlar da vardır. Aynı zamanda iş ve zirai makineler, ağır tonajlı kamyonlar gibi tüm 25 plaka koduna ait araçlar yer almaktadır.

25 Hangi Şehrin Plakası? 

Araçlarda bulunan 25 plaka Erzurum şehrine aittir. 25 Plaka kodu, mevcut aracın Erzurum'a kayıtlı olduğunu göstermektedir. Erzurum ilinin bir kısmı Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alırken bir kısmı ise Karadeniz Bölgesi’nde bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Erzurum ili yüzölçümü ise 25.005 km2’dir. Türkiye’nin en fazla yüzölçümüne sahip dördüncü ili Erzurum'dur. Bu ilin rakım seviyesi 1.853 metre (6.079 ft)'dir. Erzurum valisi Okay Memiş, Belediye Başkanı ise Mehmet Sekmen'dir.

25 Hangi İlin Plaka Kodu?

Türkiye'nin her bir ili, ayrı bir plaka kodu ile numaralandırılmıştır. Bu kodlar araçların ön ve arka bölümünde yer alır. Plaka numaraları da tıpkı insanların doğum yerleri gibi araçların hangi ile kayıtlı olduğunu gösteren bir sistemdir.

Bu sayede her bir aracın kimlik numarasına benzer bir plaka kodu bulunmaktadır. 25 plaka kodu ise Erzurum iline ait olmaktadır. Erzurum iline bağlı olan tüm ilçelerdeki araçlar da 25 plaka kodu ile trafiğe kayıt olmaktadır.