Gazete Vatan Logo

Yarış hangi illerde heyecanlı geçecek?

7 kentte nefes nefese yarış

Seçim öncesi meydanların nabzını yoklayan uzmanlara göre, Ankara, Gaziantep, Erzurum, Van, Siirt, Malatya ve Bingöl’de yarış ‘kıran kırana’ geçecek.

Siyasi parti liderleri meydanda konuştu, başkan adayları kendilerini ve projelerini anlattı... Ve o gün geldi. Türkiye bugün 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandık başına gidecek. 48 milyon 6 bin 650 seçmen, 177 bin 50 sandıkta oy kullanacak. Seçimlerde, 16 büyükşehir, 65 il, 892 ilçe ve bin 974 belde belediye başkanı belirlenecek. İl genel meclisi için 14 bin 617, belde belediye meclisi için 17 bin 946 üye seçilecek. 50 binin üzerinde mahalle ve köy muhtarı yeniden belirlenecek. Saat 21.00’den sonra sandıklardan gelen sonuçlar, kazananları belirleyecek. Peki hangi illerde heyecan yaşanacak? Diyarbakır, Ankara, Kocaeli, Eskişehir, Mersin ve Gaziantep Büyükşehir Belediyeleri, Trabzon, Çanakkale, Aydın il belediyeleri ile Ankara’nın Çankaya ve İstanbul’un bazı merkez ilçelerde yerel seçimin tam bir ’savaş havası’nda geçmesi bekleniyor.



Uzmanlar ne diyor?

Seçim öncesinde hem liderlerin hem de meydanların analizlerini yapan VATAN Gazatesi yazarı Ruşen Çakır’a göre, Gaziantep, Ankara, Erzurum, Van, Siirt, Malatya ve Bingöl’de büyük çekişme yaşanacak. Çakır, Adana, Mersin, Trabzon, Ordu, Şanlıurfa, Batman, Aydın ve Çorum illerinde de “hissedilir bir heyacan” olacağı görüşünde.

Kamuoyu yoklaması yapan A&G Araştırma Şirketi Başkanı Adil Gür’ün tespitine göre de nefes nefese geçecek iller, Antalya, Gaziantep, Uşak, Afyon, Erzurum, Adana ve Malatya olacak.

Seçim sandığı karüstü araçla götürüldü

Erzurum’un Palandöken Dağı’ndaki Aziziye Köyü’ne ait 1043 nolu seçim sandığı, yol kardan kapalı olduğu için karüstü araçla gönderildi. Köye giden, sandık başkanı ve 3 görevli ile 6 jandarma, gece Aziziye köylülerinin konuğu olacak. Erzurum’da kar yağışı ile birlikte 130 köy yolunun kapandığını belirten Vali Sami Bulut, sandıkların köye ulaştırılmasında bir sıkıntı yaşanmayacağını belirtti.



Oy verme başladı

SEÇİMDE oy verme işlemi başladı. Yerel yöneticileri seçmek üzere kayıtlı 48 milyon 6 bin 650 seçmen bu sabahtan itibaren sandık başına gitmeye başladı. Doğudaki 32 ilde oy verme işlemi saat 07.00'de, diğer illerde ise saat 08.00'de başladı. Oy verme işlemi Doğudaki illerde saat 16.00'da, diğer illerde ise 17.00'de sona erecek.

Saatlerin ileri alınmasına karşın sabah erken saatlerden itibaren sandık başlarında yer yer kuyruklar oluştu. Seçmenler, resmi kurumlarca verilen ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan kimliklerini göstererek oy kullanıyor. Bu seçimde ilk kez parmak boyama işlemi yapılmıyor.

Türkiye genelinde 177 bin 50 sandıkta oy kullanılıyor. Bu seçimde, önümüzdeki dönemde yerel yönetimlerde görev yapacak olan 16 büyükşehir, 65 il, 892 ilçe ve 1974 belde belediye başkanı, 3 bin 284 il genel meclisi üyesi, 17 bin 946 belediye meclisi üyesi, köy ve mahalle muhtarlarıyla ihtiyar heyeti üyeleri seçilecek.

Haberin Devamı