Gazete Vatan Logo

Yarım grama talep patladı

AVRUPA’DAKİ borç krizinin daha da derinleşeceği korkuları altına hem içeride hem dışarıda rekor kırdırıyor. Altının ons fiyatının 1.600 doları aşmasının yanında doların 1.67 TL’yi geçmesi Kapalıçarşı’da çeyrek altını 144 TL’ye yükseltti. Çeyrek altın fiyatlarındaki soluksuz tırmanış, vatandaşların yarım gramlık altınlara olan ilgisini artırdı

Avrupa’daki borç krizi piyasaları sallamaya devam ediyor. Krizde kendilerini güvenli limana atma çabasına giren yatırımcılar altına rekor kırdırdı. Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 1608 dolarla yeni tarihi zirvesini gördü. Euro bölgesi borç krizi daha kötüye gidebilir endişelerinin tetiklediği küresel riskten kaçışla dolar içeride Mart 2009’dan bu yana ilk kez 1.67 TL’ye çıktı. ABD’de bir türlü anlaşmaya varılamayan borçlanma limitinin yükseltilmesi konusunun da belirsizliğini koruması piyasalarda moralleri iyice bozdu. Uluslararası piyasalarda tırmanışını sürdüren altın Kapalıçarşı’da kurlardaki artışın da katkısıyla yükselişini sürdürdü. Kapalıçarşı’da Çeyrek altın gün içinde 144 TL’ye, Cumhuriyet Altını ise 580 TL’ye kadar çıktı. Çeyrek altın günü 141.5 TL, Cumhuriyet Altını ise 577 TL’den tamamladı.

Eurodan kaçış hızlandı

Bankacılar, yatırımcıların eurodan çıkarak güvenli liman alımlarıyla İsviçre frankı ve Japon yenine yönelimin piyasada yaygın bir eğilim olduğunu belirtiyor. ING Bank döviz masası işlemcisi Erhan Kanısanlı, dolar/TL’nin küresel trendi izlemeye devam ettiğini belirterek, “1.65 seviyesi aşağıda bir destek olmuş durumda ve 1.6750 ise yükselişlerde izlenecektir” dedi. Perşembe günü düzenlenecek Avrupa Birliği zirvesinin yakından izleneceğini belirten Kanısanlı, zirveden çıkacak sonuçların hem küresel hem de lokal piyasada etkili olacağını söyledi.

Uzmanlar, bu hafta en önemli dış gelişmenin Perşembe günü gerçekleşecek ve Yunanistan’a yeni bir yardım paketinin de görüşüleceği Avrupa Birliği zirvesi olduğunu belirtirken, iç piyasada ise PPK kararı haftanın en önemli gelişmesi olarak takip edilecek.

Ayda 100 bin adet yarım gram altın satılıyor

Altın fiyatlarındaki yükselişle birlikte İstanbul Altın Rafinerisi’nin (İAR) ürettiği yarım gramlık altınlara büyük talep olduğu bildirildi.

İAR Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, bir yılı aşkın süredir ürettikleri yarım gram altına talebin her geçen gün arttığını belirterek, daha çok hediyelik amaçlı alınan yarım gram altının şu anda yaklaşık 45 liradan satıldığını söyledi. Halaç, altın fiyatlarının yükselmesiyle yarım gram altının daha çok gündeme gelmeye başladığını ve talebin daha da arttığını ifade ederek, “Ayda en az 100 bin adet satıyoruz. Çeyrek ve diğer altınların fiyatlarının çok fazla yükselmesinden dolayı satışlarımız arttı. Geçen yılın Temmuz ayına göre yarım gram altın satışlarımız yüzde 30-40 yükseldi. Yarım gram altın, ağırlıklı olarak büyük şehirlerde tüketiliyor” diye konuştu.

Yunanistan’ın 50 milyar euroluk borcu bankaların üstüne yıkılıyor

Euro Bölgesi liderlerinin borç krizine önlem için 21 Temmuz’da Brüksel’de gerçekleştirecekleri olağanüstü zirvede Yunanistan’ın 50 milyar euroya kadar borcunu bankalara yüklemeye hazırlandığı bildirildi. Alman Die Welt gazetesi, liderlerin Yunan tahvili tutan bankalar ve yatırımcıların ellerindeki kağıtların vadesine göre yüzde 40’a kadar indirimli geri alınmasını tartışacağını yazdı. Haberde, Alman Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı önerinin çok riskli olduğu ve geçici iflas anlamına geldiği için reddedilebileceği belirtildi. Gazeteye göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel, gönüllülük esası dışında Yunan tahvillerinin değerinin düşürülmesi halinde borç krizinin İspanya ve İtalya’ya sıçrayabileceği endişesiyle Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’yi bu öneriden vazgeçirmeye çalışıyor. Tahvillerinin dörtte bir oranında değerinin azaltılmasıyla Yunanistan’ın borcu, 50 milyar euro düşüşle 300 milyar euronun altına gerileyecek. Die Welt’e konuşan sigorta devi Allianz’ın CEO’su Paul Achleitner, Yunan tahvillerinin değerinin gönüllülük esaslı düşürülmesini önererek, “Örneğin bir ülke (Yunanistan) nominal değeri 100 birim olan tahvillerini, değeri 70 birim olan yeni çıkarılacak tahvillerle değiştirmeyi teklif edebilir” diyerek bu sayede Yunanistan’ın borcunun yüzde 30 azalırken, borç vadesinin de uzatılmış olacağını dile getirdi. Dünyanın en büyük tahvil yatırımcısı Pimco’nun sahibi olan Allianz’ın elinde 2010 sonu itibarıyla 1.3 milyar euroluk Yunan tahvili bulunuyor. Alman Handelsblatt gazetesi ise Allianz’ın Yunan tahvillerinin değerinin yüzde 25 düşürülmesinden yana olduğunu yazdı.

Stres testi stresi almadı Avrupa borsaları düştü

Avrupa stres testinin sonuçlarının yatırımcıların endişelerini gidermekte yetersiz kalması ve İtalya’nın kamu maliyesine ilişkin kaygıların büyümesi sonucu, borsalar ve bankacılık hisseleri gerilemeye devam ediyor. Avrupa genelinde borsalar yüzde 1-2 arasında değer kaybederken, endeksler 26 ayın dibine indi. İtalya’da FTSE İtalia All-Share Endeksi, yüzde 2.9 geriledi. İtalya’nın varlıklar açısından en büyük bankası olan UniCredit’in hisseleri yüzde 4.05, Intesa Sanpaolo’nun hisseleri yüzde 4.17 geriledi. İMKB de günü yüzde 0.97’lik düşüşle 62.024 puandan tamamladı.

Roubini: İtalya’nın yeni bir hükümete ihtiyacı var

ABD’Lİ ekonomist Nouriel Roubini, İtalya’nın yeni bir hükümete ihtiyacı olduğunu söyledi. Roubini, La Repubblica gazetesine yaptığı açıklamada, İtalya’nın finansal piyasa fırtınasının üstesinden gelmek için yeni bir teknokratlar hükümetine ihtiyacı olduğunu çünkü Başbakan Silvio Berlusconi’nin yatırımcıların güvenini kaybettiğini ifade etti. İtalya’nın yapısal ekonomik değişiklikleri uygulamak için geçici teknokratlar hükümetine ihtiyacı olduğunu belirten Roubini, ayrıca, ülkenin yeni tasarruf planının düşük ve orta gelirlileri hedeflediğini, bu durumun talebi vuracağını ve büyüme üzerine yük getireceğini kaydetti.

Haberin Devamı