Gazete Vatan Logo
Magazin Yarım gittı canım gitti

Yarım gittı canım gitti

Sanat dünyasının gördüğü en uzun ortaklıktı onlarınki. Alasya’nın 37 yıl aynı sahneyi paylaştığı, 50 yıllık kadim dostu Metin Akpınar, “İşte şimdi ayrıldık, canım gitti yarım gitti” diye ağladı.

“zeki alasya benim yarımdı. Yarım gitti, canım gitti. Herkes için büyük kayıp. Her ölüm gençtir ama Zeki çok genç öldü. 15 gündür çok kötü bir tablo vardı. Son 2 gündür yanındaydım. Bugün sevdiği yemeği yapıp götürecektim. Haberi aldım. Kader bizi adeta birleştirmişti. Babalarımız aynı firmada çalışırlardı. Annelerimiz vefat ettiğinde imamları bile aynıydı. Bu yazgı bizi birleştirdi ve ölüme kadar da ayrılmadık. Ayrılık dedikoduları saçmasapan dedikodulardı. Şimdi gerçekten ayrıldık işte, bazıları kına yakabilir.”

Kabirlerİmİz de aynı olsun istedik

2013’te verdikleri bir röportajda çarpıcı bir cümle söylemişti Akpınar: “Biz baştan helalleştik. Hatta bir ara aile kabristanı gibi kabirlerimiz de aynı olsun diye düşünüyorduk. Fakat sonra ailelerimiz kendi kabristanlarını aldılar. Öyle olunca aynı mezarlığa gömülemeyeceğiz.”

Haberin Devamı

Parayı hiç sevmedi

Hayatı boyunca parayla ilişkisi iyi olmadı. Bir röportajında şunları söylemişti: “Para tutamadım. Eli açıklık, hesapsızlık ne derseniz artık. Oturduğumuz ev kira. Lokanta işine girdim 1 milyon dolarım gitti. Gemi merakım vardı. Son yaptırdığım gemiyle 10 tane ev alırdım. Toplam 5 milyon dolar batırmışımdır. Metin ‘Zeki yapma, bak ben biriktiriyorum sen de istifle’ derdi. Salonumda 1100 tane Buda heykeli var, alt katta da tren dünyam. Zenginliğim bunlar.”

İyi insan olmak önemli

Şu sözleri belki de onu en iyi ifade eden cümlelerdi: “Bir okulda öğretim görevlisiyim. Öğrencilerime şunu diyorum: İyi bir insan değilseniz iyi oyunculuğun benim için fazla bir kıymeti harbiyesi yok. İnsanlara bilerek, isteyerek hata yapmadığımı düşünüyorum. Bilmeden yaptıklarım için herkesten, hepinizden özür diliyorum.”

HAYAT ARTIK ESKİSİ KADAR KOMİK DEĞİL!

18 nisan 1943’te İstanbul’da dünyaya gelen Zeki Alasya, 16 yaşında başladı oyunculuk serüvenine. Eczacı olan babasını 15 yaşında kaybedince kendi deyimiyle ‘freni daha gevşek olan annesi’ tiyatroya girmesine engel olamadı.

Haberin Devamı

ROBERT Kolej’den mezun olduktan sonra Milli Türk Talebe Birliği tiyatrosuna girdi. Ardından Ulvi Uraz tiyatrosunda ömürlük dostu Metin Akpınar’la tanıştı.

1967’DE Haldun Taner, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan’la Devekuşu Kabare’yi kurdular. Böylece 90’lı yıllara kadar taşınacak bir efsanenin temelleri atıldı.

1972’de Yeşilçam serüveni başladı. Sev Kardeşim, Tatlı Dillim gibi unutulmaz fimlere imza attı. 80’li yıllarımız Deliler, Aşk Olsun gibi oyunlarını VHS’den izleyip kahkahalara boğulmak ve repliklerini ezbere söylemekle geçti.

90’Lı yıllarda birçok projede yine Metin Akpınar’la kamera karşısına geçti. 1998’de devlet sanatçısı unvanını aldı. Son dönemde Küçük Ağa ve Akasya Durağı gibi dizilerle yeni nesille buluştu.

Bugün her evden bir cenaze çıktı

Müjdat Gezen: Sanatçı yanından daha önemlisi insan yanıdır. O kadar iyi kalpli, o kadar düzgün bir adamdı. Herkese elini uzatır, herkese borç verir. Herkes sefa içinde yaşar o borç içindedir. Böyle bir insandı. Bekliyorduk çünkü karaciğerde iki büyük tümör vardı. Eşiyle konuşmuştum, doktorlar çırpındı ama olmadı.

Haberin Devamı

Ayşen Gruda: Zeki her zaman çocuk kalmayı başaran bir insandı. İnanamıyorum. Bugün her evden bir cenaze çıktı.

Emel sayın: Bağlandığı yayında gözyaşlarına hakim olamayan Sayın, “Çok üzgünüm. Özür dilerim mani olamıyorum kendime. Söylemek istediklerimi dile getiremiyorum” dedi.

Nilgün Belgün: Ustam, hocam, çok iyi dostum. Çok üzgünüm. En son ‘Akasya Durağı’nda karısını oynuyordum. Çok acı çekiyorum. Beni affedin ne olur, konuşamıyorum.

Kadir İnanır: Sanatçılığı tartışılmazdı. İnsanlığı ise hiç tartışılmazdı. Herkesi seven ve herkesle barışık bir insandı. 45 yıllık arkadaşlığımızda hiç tartışmadık.

Cüneyt Arkın: İnanamadım. İmkansız. Ölmeyecek insanlardan biri. Sonsuza kadar yaşayacak. Yüreğim yandı, içim cız etti.

Leman Sam: Çok iyi bir adam kimdi deseler, Zeki Alasya derdim... Oyunculuğu bir yana, o yüreği... Ah o yüreği...

Haberin Devamı

Nükhet Duru: Kalp kırmayan, can yakmayan sevgi adamı! İyi niyet ustası, büyük sanatçı ilk defa üzdün! Nur yüzlü Zeki Alasya. Nurlar içinde uyu!

Özcan Deniz: Kelimesi kelimesine taklit ettiğimiz replikleri ve mimikleri ile biz onlardık onlar da biz. Allah rahmet eylesin.

Harun Tekin: Öbür yarısıyla beraber bizim kuşağa resmen kasetten tiyatro dinletti. Darbe döneminde politik tiyatro yaptı. Mekanı cennet olsun.