Gazete Vatan Logo

Yarattığım güzellik çapsız zihniyetin kurbanı oldu!

Restore ettiği pansiyonları mühürlenen, dün de gözaltına alınan Nişanyan: Türkiye'de güzel işler yapan insanları cezasız bırakmazlar. Benim karşıma da aynı zihniyet çıktı

Yabancı rehber kitaplarında Türkiye'nin görülmeye değer on yerinden biri olarak yer alan İzmir'in Şirince Köyündeki Nişanyan Evleri'ne önceki gün idari makamlarca mühür vuruldu. Selçuk Kaymakamı Hayri Sandıkçı pansiyonların ruhsatsız oldukları için mühürlendiklerini belirtirken, binaları restore ettirip turizme kazandıran Sevan Nişanyan, çapsız zihniyetin kurbanı olduklarını söyledi.

Pansiyonlarınız neden kapatıldı?
Türkiye'de güzel, sıra dışı, orijinal ve kalıpların dışında bir şey yapmak her zaman için küçük ufuksuz ve çapsız bürokratların dikkatini çeker. Rahatsız olurlar ve ezmeye, yok etmeye çalışırlar.

İnşaatlarınız kaçak mı?
Şirince Köyü'nde son 19 yıldır yapılmış her şey kaçaktır. 96 kaçak inşaat mevcuttur. Kaymakamın, sayısız kaçak inşaat varken sadece Nişanyan Evleri'yle uğraşmasının gerekçesini araştırmak gerekir.

Size göre nedir sebebi?
Kıskançlık, çapsızlık, siyası önyargılar. Türkiye'de bürokrasinin sefil standartları dışında güzel bir şey yapmaya çalışan herkesin başı derde girer. Şirince Köyü vaktiyle duyulmamış bir dağ köyüyken bugün Türkiye'nin en önemli turistik yerlerinden biri haline gelmesi çok büyük bir ölçüde bizim çalışmalarımızın eseridir. Bu ufku gelişmemiş insanlar arasında çekememezliğe, kıskançlığa neden olmaktadır..

Sizi niye kıskanıyorlar?
Kaymakam Bey'in derdi şudur: Ben hapse girdiğimde çok üst düzey kişilerin eleştirilerine maruz kaldı. Bunun acısını çıkartmaya çalışıyor.

Ne yapmayı düşünüyorsunuz?
Sonuna kadar mücadele etmeyi düşünüyoruz. Yasa dışı, mantık dışı bir uygulamadır. Turizm ve Kültür Bakanı'nın bize sahip çıkacağına olan güvenimiz tamdır. Benzeri imar problemleri Türkiye'nin her yerinde yaşanıyor. Bu imar yasasıyla ruhsat alamayan bazı küçük otellerin ve pansiyonların sadece bizim "Küçük Oteller" kitabını referans göstererek bakanlıktan ruhsat alabildiklerini biliyoruz. Bu konuda yapıcı görüşleriyle tanınan Turizm ve Kültür Bakanı Mumcu'nun konuya gereken ilgiyi göstereceğinden emin olmak istiyoruz.

Devletten ne istiyorsunuz?
Yaptığımız işin turizme bir katkı olduğunu taktir ederek gereğini yapmasını.

Karşı dava açacak mısınız?
Tabii ki. Tazminat davası açmayı düşünüyoruz. Haksız ve hukuksuz davranışlarından dolayı hesap vermeleri gerekiyor. Sorumlu olan herkese dava açacağız.

Haberin Devamı