Gazete Vatan Logo

Yaralı kurtuldular ama isimleri listede yok

Ölü sayısında ‘sehven 307’ karmaşası

Soma faciasıyla ilgili hazırlanan bilirkişi ön raporunda ölü sayısının 307 olarak görünmesi tartışma yarattı. Faciadan saatler sonra yaralı kurtulan Murat Yokuş ile Galip Çoban’ın isimleri de AFAD’ın yayınladığı listelerde çıkmadı...

Soma’da 301 kişinin hayatını kaybettiği, 486 kişinin ise sağ kurtulduğu maden faciasında ölen ve yaralıların sayısıyla ilgili tartışma yeni bir boyuta taşındı. Faciayla ilgili incelemelerin ardından 17 Mayıs’ta yazılan bilirkişi ön inceleme raporunda ölü sayısının 307 olarak geçmesi akılları bulandırdı. VATAN, faciadan sağ kurtulan ancak Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yayınlanan resmi listelerde adı yer almayan iki işçiye ulaştı.

Bakan Yıldız: Sehven...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bilirkişi ön inceleme raporunda Soma faciasında 307 kişinin hayatını kaybettiği yönündeki bilgiye “Savcılık makamı yaptıysa sehven yapmıştır. Bunu açıklamak bize düşmez, kendileri yapar” dedi. Faciada 301 kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayan Yıldız, bunun dışında iddialarda bulunanların, bu iddialarını ispat etmeleri gerektiğini söyledi.

AFAD listesinde yoklar

Facianın yaşandığı sırada maden ocağı içinde çalışan ve kazadan saatler sonra kurtulan maden işçileri Murat Yokuş (29) ve Galip Çoban’ın (41) ismi AFAD tarafından yayınlanan ‘kazada hayatını kaybedenler’ ve ‘sağ kurtulanlar’ listelerinde yer almıyor. Olay günü yaralı olarak Soma Devlet hastanesine kaldırılan iki işçi tedavilerinin ardından hastaneden taburcu edildi. Hastane kayıtlarında isimleri bulunan ve ajanslar tarafından taburcu olduklarına dair isimleri bildirilen Yokuş ve Çoban, önceki gün faciayla ilgili soruşturmanın yürütüldüğü Soma Cumhuriyet Başsavcılığı’na gelerek ifade verdi.

Bu isimler de görünmüyor

Olay günü kurtarıldıktan sonra hastaneye kaldırılan aralarında taburcu olduğu öğrenilen ve isimleri ajanslar tarafından yayınlanan bazı maden işçilerinin de isimleri ölenler ve kurtulanların olduğu listede yer almıyor. Faciadan yaralı kurtarılarak hastaneye kaldırılan Kudret Özelden, Bihan Erkan (32), Tevfik Sert (42), Osman Yıldırım (37), Mehmet Kaya (27), Selçuk Köken (35), Ayhan Yalçın ve Şemsettin Çeliker’in (26) isimleri listelerde yok. İşçilerin bazılarının kurtarma ekiplerinden olabileceği de belirtiliyor. Ayrıca sağ kalan işçilerin isimlerinin yayınlandığı listede Hüseyin Sarı’nın (42) ismi iki kez geçiyor.

Haberin Devamı