Gazete Vatan Logo

Yapılandırmada bugün son gün

Borçlarını yeniden yapılandırmak isteyenler için tanınan başvuru süresi bugün bitiyor. Ödemeler Eylül’de başlıyor

Yapılandırmada bugün son gün

Yapılandırma kanunundan yararlanmak isteyenlerin bugün mesai saati bitimine kadar başvurularını yapması gerekiyor. Son başvuru gününün 27 Ağustos Pazartesi olarak belirlendiği yapılandırma imkanından yararlanmak isteyenler vergi dairelerine gitmeden, www.gib.gov.tr ile e-devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden de müracaatta bulunabiliyor. Vergi dairelerinde yığılma yaşanmaması için internetten başvuru imkanının kullanılması önem taşıyor. Başvuru sürecinin ardından, vergi dairelerine ödemeler Eylül ayında gerçekleştirilecek.

Borçları sorgulayın

Yeniden yapılandırma başvuruları devam ederken vatandaşların haberlerinin olmadığı borçlarına da dikkat etmeleri gerekiyor.

Mükellefler, devlete borcunun bulunup bulunmadığını “www.gib.gov.tr”den ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) mobil uygulamasından sorgulayarak öğrenebiliyor.

Yapılandırmadan yararlanan vatandaşlar, borç aslını ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranları esas alınarak hesaplanan tutarı ödemesi halinde, gecikme faizini, zammını ve vergi cezalarını ödemeyecek. Vergi aslına bağlı olmayan cezaların yüzde 50’sinin ödenmesi durumunda da kalan yüzde 50’si tahsil edilmeyecek.

Haberin Devamı

Peşin ödeme avantajı

Yapılandırma kapsamında peşin ödemeyi seçen mükellefler neredeyse vergi borçlarının sadece anaparasını ödeyerek bu fırsattan yararlanabilecek. Düzenlemeyle birikmiş vergi borçlarının varsa vergi ziyaı cezaları silinecek, hesaplanan gecikme faizi ve zamlar ilgili dönemlerde geçerli Yİ-ÜFE aylık değişim oranı uygulanacak.