Gazete Vatan Logo

Yap-sabır dönemi

Konut sektöründe, metrekaresi 6 bin liranın üzerinde olan projelerin satışta zorlandığını söyleyen Fuzul Grup Başkanı Akbal, “Artık sektörde yap-sat modeli ‘yap-sabır’ modeline dönüşüyor. Ürettiğinin yüzde 15’ini satamayan tıkanıyor” dedi

Yap-sabır dönemi

Konut sektöründe geçtiğimiz yıl 1.4 milyon rekoru kırılsa da hükümetin verdiği vergi teşviklerinin sona erdiği Eylül ayından itibaren satışlarda daralma başladı. Konut sektörünü değerlendiren Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal, metrekare fiyatı 6 bin TL’nin üzerindeki projelerin satışta çok zorlandıklarını söyledi. Akbal, “Artık sektörde yap-sat modeli ‘yap-sabır’ modeline dönüşüyor. Bunun için de şirketlerin finansal yapısının güçlü olması gerekiyor. Faizler böyle gider, hükümet de yeni tedbirler almazsa sektör biraz daha zorlanır” diye konuştu.

Yolu açması lazım

Devletin ucuz kredi sağlaması ve koruyucu önlemler alması gerektiğini savunan Akbal, şu değerlendirmeyi yaptı: “Şu anda vatandaş bankadan geri dönüyor. 10 kişiden 6’sına kredi çıkmıyor. Bankalar konut kredisi vermeyi reddettiği için firmalar kendine finansman modeli oluşturdu. 2017’de devletin KDV’yi düşürmesi, damga vergisini sıfırlaması ve tapu harcını indirmesi gibi teşviklerle vatandaşa yüzde 11’in üzerinde indirim sağlanıyordu. Bu yıl o da yok. Konutta eski kârlılık kalmadığı için ürettiğinizin yüzde 15’ini satamadığınızda tıkanıyorsunuz. Devletin yolu açması lazım. Bunun yolu ya krediyi ucuzlatmak ya da katkıda bulunmak. Torba Yasa’da çıkması muhtemel teşviklerle ilgili beklentilerimiz bu yönde. Faiz düşerse sektör canlanır. Bu durumda ötelediğimiz projeleri öne alırız.”

Haberin Devamı

Günde 1 daire satıldı

Seha Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Saylık ve Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal, Suudi Al-Zamil, Seha Yapı ve Fuzul Yapı ortaklığında hayata geçirdikleri Başakşehir’deki 3. İstanbul projesine yönelik değerlendirme toplantısında konuştu. 3. İstanbul Başakşehir’in lansmanını yaklaşık 1.5 yıl önce gerçekleştirdiklerini belirten Ömer Saylık, “İlk 2 etabın yüzde 70’ini sattık. Bu 579 konutun yüzde 70’ine yani yaklaşık 420 konuta tekabül ediyor. Bu da günde bir daire sattığımız anlamına geliyor ki hedefimiz buydu. Rezidans etabımızın satışı da sürüyor. Üçüncü etap lansmanına hazırlanıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yabancı arsa alacak

3. İstanbul Başakşehir Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Akbal, kesinleşen Kanalİstanbul güzergahının Başakşehir’e önemli bir değer katacağını belirterek, yabancıya arsa satışını hızlandıracağını söyledi. Akbal, şu değerlendirmeyi yaptı: “Son 3 yıldır yabancılar arsa keşfi için gelip gidiyorlardı. Hazırlıkları vardı. Kanal İstanbul bölgeyi bu anlamda hareketlendirecek. Şu an Başakşehir’de ortalama arsa metrekare değeri 1.000 doların altına inmiyor. Son 2 yılda fiyatlar yüzde 20-30 arttı. İlk alanlar kazandı, bundan sonra alanlar sabırlı olacak. 2-3 yılda para kazanalım çıkalım derlerse mümkün değil. Sabrederlerse kazanırlar.” Akbal, 3. İstanbul’dan Kanal İstanbul’dan geçen gemilerin izlenebileceğini de sözlerine ekledi.

Arda’yı alan sponsorlardı

3. İstanbul, Medipol Başakşehir’in hem forma hem de stadyum sponsoru. Yaklaşık 1.5 yıl önce başlayan 3 yıllık sponsorluk anlaşması için 20 milyon TL+KDV ödeyeceklerini anlatan Mahmat Akbal, Arda Turan transferine ilişkin soruyu şöyle yanıtladı: “Arda Turan transferinde sponsor desteğinden bahsedildi. Biz de kulübün sponsoru olduğumuz için ilk akla gelen markalardan olduk ancak basın toplantısı ile durum açıklığa kavuştu. Arda’nın kendi sponsorları vardı. Biz sezon başı ödediğimiz sponsorluk bedelinden ayrıca Arda Turan transferi için bir ödeme yapmadık” dedi.

Haberin Devamı