Gazete Vatan Logo

Yağmur ve fırtına geceyarısı geldi

Meteoroloji'nin "gelecek" dediği fırtına dün geceyarısından sonra geldi ve İstanbul'u esir aldı. Büyükşehir Belediyesi ve Afet Koordinasyon Merkezi olası su baskınlarına karşı alarma geçti, tüm ekipler göreve çağrıldı

Balkanlar'dan beklenen olumsuz hava koşulları dün geceyarısından itibaren İstanbul'da etkisini göstermeye başladı, bazı semtlerde elektrik kesildi. Büyükşehir Belediyesi ile Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) alarma geçti. AKOM'un tüm birimleri su baskınlarına karşı görevlendirilirken, Yol Bakım, İtfaiye, İSKİ, İETT, Raylı Ulaşım, Park Bahçeler, İşletmeler Müdürlükleri personeli göreve çağırıldı. Ekipler, kanal ve mazgallarda temizlik yaptı, köprü altları ve alt geçitlerde motopomplar hazır bekletildi.

İETT de bazı hatlara ek otobüs seferi koydu. Raylı taşımacılıkta, Aksaray-Havaalanı hattına, Esenler-Aksaray arasına 17 ek sefer kondu. Taksim-4.Levent metro hattında ise sinyalizasyon sisteminin durumuna göre sık seferler gerçekleştirilecek. Eminönü-Zeytinburnu hattı tramvay seferleri 4 dakikada bir yapılacak. Fırtına ve yağmur 2 gün etkili olacak

Bu arada vatandaşlar, ani hava değişiklikleri ve sel baskınlarının çeşitli hastalıklara neden olabileceği konusunda uyarıldı. Uzmanlar, ani hava değişikliğinin vücut direncini düşürüp hastalığa yolaçtığını, sel baskınlarının getirdiği kirli suların da ishal ve sarılığa neden olabileceğini belirttiler.

İst. Ün. Göğüs Hast. Uz. Zeki Kılıçaslan:
'Vücudun direnci düşer'
Ani hava değişimleri soğuk algınlıklarına sebep olabilir. Aşırı ıslanma, rüzgara maruz kalma zatürree olmamıza neden olabilir. Bu havalarda gribal enfeksiyon riski de artar. Çünkü hava değişimleri vücudun direncini azaltır. Gribal enfeksiyon hastalıklarında kronik kalp ve akciğer hastaları daha fazla risk taşır. Ayrıca yaşlılar da risk altında. Bu kişiler ani hava değişikliklerinde kalın giyinmeli. Hatta mümkünse evlerinden dışarı çıkmasınlar, kalabalık ortamlara girmesinler.

Alman Hast. Enf. Hast. Uz. Dr. Cengiz Uzun:
'Sel ishal ve sarılık yapar'
Yoğun yağışların yaşandığı dönemde kanalizasyon taşmaları ve sel baskınları görülüyor. Bu tip olaylar en fazla ishal hastalığına sebep olur. Çünkü ishal kanalizasyon ve dışkıyla bulaşan bir hastalıktır. Bunun dışında bir başka tehlike de tifo... Suların içinde bulunan "lemtospira" bakterileri de çok tehlikelidir; çünkü sarılığa neden olur. Bu yüzden sulardan uzak durmak gerekir. Mecbur kaldığımız durumlarda ise en uygun ortamda suyla temas eden bölgelerimizi yıkamalıyız.

Haberin Devamı