Gazete Vatan Logo

Yaban hayatı yok oluyor!

Küresel yaban hayatı nüfusunun 1970 yılından bu yana yüzde 58 azaldığı açıklandı. Bu süre içerisinde tatlı su canlılarının ise yüzde 81 azaldığı belirtildi.

Yaban hayatı yok oluyor!

Londra Zooloji Enstitüsü (ZSL) ile Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) ortaklığında hazırlanan ‘Yaşayan Gezegen’ raporunda, mevcut trendin sürmesi halinde 2020’ye kadar omurgalı canlıların üçte ikisinin yok olacağı uyarısı yapıldı. Göller ve nehirlerde yaşayan hayvanların büyük bir tehlikeyle yüz yüze olduğu vurgulanan raporda, insan etkisinin çok sayıda canlı türünü yok olmanın eşiğine getirdiği ifade edildi. BBC’nin haberine göre yaban hayatını tehdit eden en önemli riskler şöyle sıralandı:

-Yaşam yerlerinin tahrip edilmesi

-Yasad ışı hayvan ticareti

-Hava ve su kirliliği

-Küresel ısınma

WWF Bilim Dairesi Başkanı Mike Barrett, “Bir konu çok net. Eğer her şey çok normalmiş gibi yola devam edersek yaban hayatı nüfusunda dramatik bir düşüş göreceğiz. Şu an öyle bir noktaya geldik ki artık bazı alışkanlıkları değiştirmeme lüksümüz yok. İnsanların doğaya ne ölçüde zarar verdiğini kesin olarak biliyoruz. Artık üzerimize düşen yarattığımız tahribatı azaltmak” dedi.

40

Rapor 3 bin 700 omurgalı canlı türünün son 40 yıldaki nüfusunu inceliyor. Raporda yaban hayatı nüfusunun yılda ortalama yüzde 2 azaldığı ifade edildi. Yasa dışı fildişi avlanmaları nedeniyle Afrika fillerinin sayısı hızla azalıyor. Raporda Afrika fillerinin yasa dışı fildişi avcılığı nedeniyle, köpekbalıklarının ise aşırı ekosistem avcılığı nedeniyle her geçen gün azaldığı belirtildi.

Haberin Devamı