Gazete Vatan Logo

VOB'da oynayan köşeyi döndü

Küçük yatırımcı kaybetti

Rekor küçülmeye aldırmayarak yükselişini sürdüren İMKB, dün son 15 dakikada satışa geçti. Haziran ayı kontratlarının kapanış fiyatının belirlenmesi için hem VOB'da hem İMKB'de oynayan yatırımcılar İMKB-30 ve kontrat fiyatlarını birbirine neredeyse eşitledi.

Kaldıraç oranının 1'e 10 olduğu Vadeli İşlemler Borsası'da (VOB) piyasanın yükselişine oynayan yatırımcıların işlemleriyle, son 15 gündür, dün açıklanan tarihi küçülmeyi de dikkate almadan hızlı çıkışını sürdüren İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) kapanışa doğru gelen satışlar moralleri bozdu. VOB'da alınan uzun vadeli pozisyon nedeniyle İMKB'yi de küresel piyasalardaki düşüşe rağmen, son 15 günde yüzde 10 yükselten yatırımcılar, dün bir ara 37.626 puana kadar yükselen borsayı, son 15 dakikadaki satışlarla aşağı çekti. Endeks günü yüzde 0,29'luk artışla 36.949 puanla bu yılın yeni zirvesinden tamamladı. VOB'da gün içinde 47.675'e kadar yükselen İMKB-30 kontratı, son dakikalarda artan satışlarla günü 46.725'ten tamamladı. VOB'da başlayan satışların ardından İMKB'de de etkisini gösteren satışlarla gün içerisinde 47.646 puana kadar yükselen İMKB-30 Endeksi günü 46.698 seviyesinden tamamladı. Böylece her iki piyasada oynayan yatırımcılar, İMKB-30 Endeksi'ni birbirine neredeyse eşitledi. İMKB-30 kotratının temmuz sonu vadeli uzlaşma fiyatının da 46.600'e indiği gözlendi. Dün İMKB'de gerçekleşen 2.1 milyar TL'lik işlem hacminin büyük kısmının İMKB'nin kapanmasına 30 dakika kala yapıldığı belirtiliyor.

'150 milyon TL'lik pozisyon'

Dün gün boyunca 1.000 puanlık bantta dalgalanan İMKB dün en düşük 36.874 puanı gördü. Gün sonunda hisse senetleri ortalama yüzde 0,29 oranında değer kazandı. Dün hisse senetleri piyasasının aksine döviz ve faiz cephesinde ise sakin bir gün yaşandı. Önceki gün 1.53-1.54 TL bandında hareket eden dolar, dün 1.5250 TL'ye kadar indi. 2 Şubat 2011 vadeli gösterge kağıdın faizi ise günü yüzde 11,9 bileşikten tamamladı. Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılacak anlaşmayı hala fiyatlamaya devam eden borsadaki yükselişin sürmesinde ise VOB'taki 2 aracı kurumun aldığı iddia edilen 150 milyon TL'lik pozisyon oldu. Böylece borsanın haziran ayını yükselişle tamamlaması, vadesi dün sona eren ve ellerinde 100 bin adet kontrat tuttuğu iddia edilen iki aracı kurumun kasasını da doldurmuş oldu. Çünkü bu pozisyonların kara dönüşmesi için haziran ayını İMKB-30'un yüksek kapatması gerekiyordu. 150 milyon TL'lik pozisyondan ne kadar kar elde edildiği, pozisyon alırken ortaya çıkan maliyet belli olmadığı için bilinmiyor.

'Oynaklık piyasayı çekici kılar'

VOB Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, VOB'un yerli ve yabancı çok sayıda yatırımcının işlem yaptığı, hızlı, şeffaf ve adil bir piyasa ortamı sunduğu belirtilerek, fiyatlarda zaman zaman yaşanan oynaklıkların ise borsaların doğasında olduğu ve bunun da piyasaları çekici kılan bir özellik olduğu belirtildi. Açıklamada, borsadaki tüm işlemlerin hesap bazında gerçekleştirildiği ve alınan pozisyonların üye bazında değil hesap bazında takip edildiği, ayrıca borsada işlem yapan hiçbir hesabın piyasadaki açık pozisyonun yüzde 10'undan daha fazlasına sahip olamayacağı kaydedildi.

- Ebru Tuncay / Referans -

Haberin Devamı