Gazete Vatan Logo

Vitrinler Çinli ve Arap turiste uygun olacak

Hazır giyim sektörü, krizi fırsata çevirip Türkiye’yi ‘alışveriş cenneti’ yapma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Türkiye’nin özellikle Ortadoğu ve Uzakdoğu’nun alışveriş üssü olacağını belirten sektör temsilcileri, koleksiyonları da yeni talebe göre değiştirmek için düğmeye bastı.

Vitrinler Çinli ve Arap turiste uygun olacak

Türkiye, hazır giyimde ‘alışveriş cenneti’ olma yolunda ilerliyor. Son günlerde süren ekonomik savaşın etkisiyle Türk Lirası’nın değer kaybetmesi, Türkiye’yi yabancı turistler için alışverişte oldukça cazip kıldı. Öyle ki lüks markaların mağazalarının önünde kuyruklar oluştu, müşteriler sırayla mağazalara alındı. Lüks bir çantanın fiyatı kur farkı nedeniyle Türkiye’de neredeyse 3’te 1’i fiyatına satılır oldu. Yabancıların alışveriş için Türkiye’ye gelmeye başladığını gören hazır giyimciler de krizi fırsata çevirmek için harekete geçti. Yeni sezon koleksiyonlarını yabancılara yönelik hazırlamaya başlayan sektör, tanıtımlarını da arttırdı.

Alışverişe gelecekler

Yabancıların artık Türkiye’ye sadece denize ve güneşe gelmeyeceğini, sırf alışveriş yapmaya da geleceğini anlatan sektör temsilcileri, özellikle Türkiye’nin Ortadoğu ve Uzakdoğu’nun alışveriş üssü olacağı konusunda hemfikir. Ülke olarak ciddi bir fırsatın eşiğinde olduğumuzu belirten Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, “Kur farkından dolayı yabancılar Türkiye’de alışverişe hücum ediyorlar. Mağazaların önünde uzun kuyruklar oluşturuyorlar. Biz de bu fırsatı en iyi şekilde değerlendiriyoruz. Yalnızca lüks segmentteki markalarımız değil, tüm sektör yeni sezonda bu ilginin devam etmesi için yoğun bir şekilde çalışıyor” dedi.

Haberin Devamı

Koleksiyonlar değişecek

Türkiye’yi ziyaret eden yabancılar için alışveriş imkanının arttığını ve kendilerinin de bu fırsatı takip ettiğini söyleyen İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz de “Özellikle iç piyasada oldukça uygun bir ülkeyiz. Bu hareketlilik çok güzel” dedi. Türkiye’deki markaların global olduğunu ve hem yerli hem de yabancıya hitap ettiğini anlatan Öksüz, “Her markanın sistemi mevcut ve alışveriş rakamlarını, kimlerin neler aldığını görüyorlar. Önümüzdeki yıl yaşanan değişikliklerle birlikte koleksiyonlarda da değişim gözlemleyeceğiz. Türk ürünlerine yoğun ilgi gösteren Araplar’ın beğeneceği tasarımlar arttırılabilir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Şimdi kâr marjından fedakarlık zamanı
Bu süreçte hem yabancı hem de yerli müşteriye odaklanacaklarını belirten BMD Başkanı Sinan Öncel, “Sektör Türk müşteriler için de pozisyon alacak. Organize sanayide yabancıların payı normal şartlarda yüzde 30’u geçmiyordu. Yeni dönemde yüzde 50’lere bile çıksa geri kalan yüzde 50’yi Türk müşteriler oluşturuyor. Elbette ithal ürünler yeni sezona kur farkının etkisiyle girecekler ve fiyatlar bir miktar yükselecek ama burada ‘satılabilirlik kriteri’ etkili olacak. ‘Tüketici bu ürüne ne kadar verebilir?’ diyerek fiyatlandırma yapılacak. Satın alınabilecek düzeyde etiketler uygulanacak. Yani sektör, kâr marjından fedakarlık yapacak ve yerli müşteri de alışverişini yapabilecek” diye konuştu. Ahmet Öksüz de yeni sezonda etiketlerde yüzde 20’ye yakın bir artış yaşanabileceğini ifade etti ancak daha uygun fiyatlı kumaşların kullanılmasıyla maliyetlerin azaltılabileceğine işaret etti.
İthal pamuk oranını düşürdük
İhracatçı olarak bu tür ortamlara daha hazırlıklı olduklarını anlatan Ahmet Öksüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eskiden pamuğun yüzde 50-60’ı ithaldi. Şimdi bu oranı yüzde 35-40’lara kadar düşürmeyi başardık. Zam buradan gelecek ama düşürdüğümüz oranın çok faydasını göreceğiz. Pamuğun uluslararası borsası var. Yerli pamuk bile olsa fiyatı artıyor. Aynı altın gibi.”
İhracat 19 milyar dolara çıkartılacak
Geçtiğimiz hafta hazır giyim ihracatçısı 5 birlik ve 11 sektörel dernek bir araya gelmiş ve açıkladıkları deklarasyonla ülkeyi ‘kur mahkumu’ yaptırmayacaklarını duyurmuşlardı. Daha önce de benzer sorunlarla karşı karşıya kalındığını ifade eden sektör temsilcileri, hazır giyim sektörünün organizasyon gücü, olaylara çözüm odaklı bakışı ve ortak akılla bu dönemleri başarı ile atlattıklarını vurgulamışlardı. Öyle ki, yıllık 17 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını ifade edip, bunu bu yıl 19 milyar dolara çıkartarak ihracat rekoru kıracaklarını ve cari açığın kapatılmasına katkılarını 16 milyar dolara çıkaracaklarını bildirdiler.
Çin’in bile fiyatları bizden daha pahalı
Ahmet Öksüz, perakende sektörüne yıllar önce getirilen ek vergilerin şu an faydalarını gördüklerini de söyledi. Perakendecilerin o dönem ek vergilere isyan ettiğini ancak o vergiler sayesinde bugün birçok markanın içerde üretim yaptığını belirten Öksüz, “İyi ki öyle oldu ve ithalat azaldı. Yoksa şimdi yaşayan ekonomik savaşta çok zor durumda kalınırdı. Fakat öyle bir zamandayız ki ‘ucuz’ diye bildiğimiz Çin’in fiyatları bile bizden yüksek” diye konuştu.

Haberin Devamı