Gazete Vatan Logo

Vitamin almanın doğru adresi

Son araştırmalarda vitamin haplarının yarardan çok zarar getirdiği ortaya çıktı. Peki vitamini nereden alacağız?

ARAŞTIRMACILAR vitamin takviyeleri yerine sağlıklı beslenmeye, bu vitaminleri doğal yollardan almaya ve egzersize ağırlık verilmesi gerektiği yönünde açıklamalar yaptı. The Independent gazetesi de ‘A’dan Z’ye Vitaminler’ başlıklı haberinde, hangi vitamin ve mineralin hangi doğal besinlerde bulunduğunu ve vücutta ne gibi faydaları olduğunu anlattı:

A VİTAMİNİ: Bağışıklığı, kemikleri, gözleri ve cildi güçlendirir. Portakal, karaciğer, balık, yeşil yapraklı sebzeler ve turunçgillerde bol miktarda bulunur.

B VİTAMİNİ: Folik asitin de aralarında bulunduğu bu gruptaki suda çözülebilen vitaminler, beyni ve sinir sistemini korur. Ispanak, brokoli, bezelye ve portakal yiyin.

C VİTAMİNİ: Bağışıklığı güçlendirir, enfeksiyonlarla savaşır, damarları, dişetlerini korur, sperm sayısını artırır. Greyfurt ve kivi yiyin.

D VİTAMİNİ: Kalsiyumun vücut tarafından emilimini sağlayarak kemikleri ve dişleri güçlendirir, sinir sistemini sağlamlaştırır. Süt, yağlı balık ve yumurtada bulunur.

E VİTAMİNİ: Organ, doku ve hücrelere zarar veren ’serbest radikallere’ karşı korur, kolon kanseri riskini düşürür. Fındık, ceviz, kepek ekmeği yiyin.

MAGNEZYUM: Tansiyonu düzenler, kemik sağlığını korur. Yeşil yapraklılar, avokado, balık ve kurubaklagillerde vardır.

POTASYUM: Tansiyonu düşürür kalp ritmini düzenler. Kayısı, muz, narenciye, balık, yeşil yapraklı sebzeler, süt, fındık ve patateste bolca bulunur.

SELENYUM: Antioksidan özelliği sayesinde hücreleri korur. En iyi kaynakları, deniz ürünleri, karaciğer, böbrek ve diğer etlerdir.

ÇİNKO: Kasları güçlendirir, hücrelerin çoğalmasını hızlandırır. Et, deniz ürünleri ve karaciğer gibi besinlerde bol bulunur.

BETAKAROTEN: Göz ve cildi korur. Koyu sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyveler iyi kaynaklardır. Havuç ve ıspanakta bolca bulunur.

Haberin Devamı