Gazete Vatan Logo

Virüs gibi yayılıyor

Özel bankaların kredi geri çağırma uygulaması Gaziantep’ten sonra Diyarbakır’da da görülmeye başladı.

Virüs gibi yayılıyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kredi çağırma uygulamaları yaygın olarak görülmeye başlandı. Gaziantep’li halı ihracatçılarından sonra Diyarbakır’lı işadamları da uygulamalardan şikayetçi oldu. Terör olayları nedeniyle bölgeyi riskli bulan bazı özel bankaların kullandırdığı krediyi vadesinden önce ödenmesini istediği bildirilirken, uygulama şirketleri daha da zora soktu.

Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç, 7 Haziran sonrası yaşanan gelişmelerin bölgede tüm sektörleri olumsuz etkilediğini söyledi. Ortadoğu’daki gelişmeler nedeniyle ihracat yapamayan girişimcilerin yörede yaşanan şiddet olaylarının etkisiyle zor duruma düştüğünü vurgulayan Özkılıç, son günlerde bazı özel bankaların bölgeye yönelik tutumlarının iş çevresini rahatsız ettiğini kaydetti.

Kamu bankalarında yok

Bölgeyi riskli bulan bazı özel bankaların girişimcilere verdiği krediyi vadesinden önce ödemesini talep ettiğini ifade eden Özkılıç, “Elini taşın altına koyan yatırımcı, özel bankaların haksız uygulaması nedeniyle iflas etme eşiğine geldi. Kamu bankalarında böyle bir uygulama yok” dedi. Kredi kullandırmayan bankaların, verdiklerini de vadesinden önce ödenmesini istediğini kaydeden Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Başkanı Ramazan Azboy da, “Kredi alamayan bazı firmalar iflas etti. Bankaların tutumu değişmezse durum daha da vahim hale gelecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bankaları hükümete şikayet edeceğiz

Aziz Özkılıç, bankaların bölgede kullandırdığı kredilerin faiz oranının, Batı illerindeki orandan daha yüksek olduğunu savunarak, “Bizim yüzde 18 faizle kullandığımız kredi Batı’da yüzde 12-13 ile alınabiliyor. Buna rağmen bölgeyi riskli buldukları için yüksek faizle yatırımcıya verdikleri kredilerin geri ödenmesini istiyorlar. Bu talep karşısında girişimciler zor duruma düştü. Sektör temsilcileri olarak bir araya gelip, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ten randevu talep etme kararı aldık. Bankaları, hükümete şikayet edeceğiz” dedi. Diyarbakır SİAD Başkanı Burç Baysal da bankaların kredi vermemek için koşulları ağırlaştırdıklarını söyledi.

Haberin Devamı