Gazete Vatan Logo

Verimli lamba yılda 315 TL kazandırıyor

Philips Türkiye Ülke Başkanı Göktuğ Gür verimli enerji kullanımı açıklaması

Philips Türkiye Ülke Başkanı Göktuğ Gür, “Enerji verimli lambalar 15 lambalı bir evde yıllık 315 TL tasarruf sağlıyor. Türkiye’de 80 milyon şeffaf ampul verimliye dönüşürse bir Keban Barajı kazanılır” dedi

Göktuğ Gür, 1 Nisan 2013’te Philips Aydınlatma Türkiye Genel Müdürlüğü görevine atandı. Son olarak enerji yönetiminde global ölçekte uzmanlaşmış bir şirkette Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Pakistan Ülke Başkanı olarak görev yapan Göktuğ Gür, 1 Temmuz’dan itibaren de Philips Türkiye Ülke Başkanlığı görevini de üstlendi.

Türk Philips tarihinde bir ilke imza atan Gür, mesaisinin önemli bir bölümünü aydınlatma sistemlerinin çevreci ve tasarruflu lambalara dönüşümünde harcayacağa benziyor. Gür ile bu dönüşüm sürecini ve Philips’in bu dönüşümdeki rolünü konuştuk. Enerji tasarruflu aydınlatmaya geçişin hem tüketiciler hem ülke ekonomisi hem çevre açısından çok önemli olduğunu söyleyen Gür, şu değerlendirmeyi yaptı:

Bir Keban kazanılır

“Bu geçişin yapılmasını gerektiren en önemli nedenlerin başında maddi tasarruf elde etmek, karbondioksit emisyonunu azaltmak, elektrik santrallarindeki yükü azaltmak ve daha yüksek kalitede aydınlatmalar sağlamak geliyor. Philips enerji verimliliği ve sosyal sorumluluk bilinciyle Türkiye’de 31 Aralık 2011 itibariyle verimsiz şeffaf lambaların satışını sonlandırdı. Türkiye’de 80 milyon adet şeffaf ampulun olduğu belirtiliyor. Bunların enerji verimli ampuller ile degiştirilmesi sonucu yılda 1.6 milyar TL’lik tasarruf sağlanabilir. Bu da bir Keban Barajı kadar ediyor. Bir hanede 15 adet aydınlatma noktası olduğu öngörüldüğü takdirde lamba başına 21 TL tasarruf ile hane başına yılda 315 TL seviyesinde tasarruf yapılacağı hesaplanıyor.”

Avize shop açıyor

Evlerde LED aydınlatma ile ciddi tasarruf edileceğinin altını çizen Gür, “LED, elektriğin icadından bu yana aydınlatma sektörünün tanık olduğu belki de en önemli buluş. Programlanabilen LED’ler, yaratıcı ve verimli kullanım için sınırsız alternatifler sunuyor“ diye konuştu.

Dünyada ve Türkiye’de 5 yıl içinde toplam aydınlatma pazarının yüzde 70’inin LED’e dönüşmesinin öngörüldüğünü de kaydeden Gür, “Pazar büyüdüğünde biz de buradan daha fazla pay alacağız. Pazara yeni oyuncular giriyor. Philips dünyada da Türkiye’de de pazar lideri. Amacımız Türkiye’deki liderliğimizi daha ileri taşımak” dedi.

Şehirlerin sistemi de değişecek

AKILLI şehirler ve yol aydınlatması konusunda çalışmaları sürdüren Philips, CityTouch ile kullanıcılara bir şehrin tüm aydınlatma sistemlerini internete bağlı arayüz üzerinden kontrol etme olanağı sağlıyor. Göktuğ Gür’ün verdiği bilgiye göre, Citytouch ile aydınlatma operatörleri sistemin her bir parçasının tüketim ve aydınlatma seviye verilerini takip edebiliyor. Türkiye’de bu konuda çalışmaları olduğunu anlatan Gür, şöyle devam etti: “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ile birlikte LED’li sistemlerin enerji verimli olduklarını uygulama sonuçlarına dayanarak göstermek için, LED’li Yol Aydınlatma Armatürleri kullanılan Pilot Proje’yi hayata geçirdik. Ankara İnönü Bulvarı’ndaki 46 adet yüksek basınçlı sodyum buharlı yol aydınlatma armatürünü SpeedStar LED’li Yol Aydınlatma Armatürleri ile değiştirildi. Artık sistem uzaktan kumanda edilebiliyor, otomatik açılıp kapatılabiliyor.. Sistemin sağladığı en önemli avantaj, kontrol sistem entegrasyonu ile birlikte yüzde 60’lara varan enerji tasarrufu sağlanması. Bu sistemi bakanlığın önereceği büyük bir şehirde yapmak için de görüşmelerimizi sürdürüyoruz.”

Ar-Ge’ye 1.8 milyar euro

Göktuğ Gür, enerji kullanımı ve aydınlatma ile ilgili ilginç bilgiler verdi. İşte o bilgilerden bazıları:

- Uluslararası Enerji Kurumu’nun verilerine göre dünyadaki elektrik tüketiminin yüzde 19’u aydınlatmadan kaynaklanıyor.

- İTÜ verilerine göre ise bu oran Türkiye’de yüzde 25.

- Kullanılan enerjinin yüzde 70‘i yurtdışından ithal ediliyor ve Türkiye’de tüketilen enerjinin yüzde 70’i büyük şehirlerde tüketiliyor.

- Standart bir lambanın ömrü 1.000 saat, bir kompakt floresanın ömrü en fazla 10 bin saat, doğru üretilmiş bir LED’li üründe 50 bin saat.

- Philips Global’in 2012 cirosu 24.8 milyar euro oldu. Şirketin 100’den fazla ülkede 116 bin çalışanı var. Şirketin 59 bin patent, 81 bin tasarım hakkı bulunuyor. 2012 yılı Ar-Ge yatırımları 1.8 milyar euro oldu.

- Philips 2012 cirosunun yüzde 45’i yesil ürün satışlarından elde edildi. Philips Türkiye’de bu rakam 2012’de yüzde 52’ye ulaştı.

- Enerji verimli Philips lambalarının fiyatı 5.90 ile 12.90 TL arasında değişiyor.

Haberin Devamı