Gazete Vatan Logo

Verilerle birlikte tam 10 milyar TL kaybettik

Türkiye’deki işletmeler yılda veri kaybından dolayı yaklaşık 6 milyar TL, kaybolan veriye tekrardan ulaşabilme süresinde yaşanan aksamalardan dolayı ise 3.75 milyar TL’lik zarara uğradı.

EMC, veri koruma konusunda Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 24 ülke genelinde gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Buna göre; Türkiye’de, veri kaybı ve veriye tekrardan erişebilme süresindeki aksaklıklar, işletmelere ortalama yılda 10 milyar TL’ye mal oldu.
Güvensiz hissediyorlar
Bu zararın yüzda 60’ı veri kaybı, yüzde 40’ı ise veriye tekrardan erişebilme süresindeki kayıp olarak belirlendi. Dünya genelinde ise işletmelerin zararı 1.7 trilyon dolar. Türkiye, veri koruma konusunda pazar olgunluğu sıralamasında 24 ülke arasında 23’üncü sırada yer aldı; listenin başında ise Çin, Hong Kong ve Hollanda yer alıyor.
MC Türkiye Genel Müdürü Önder Sönmez, “Dünya çapında araştırmaya katılan yetkililerin yüzde 62’si karma bulut, büyük veri ve mobil ortamlardaki verilerini koruma konusunda zorlandıklarını ifade etti. Hemen hemen hepsi veri koruma sistemlerinin gelecekte işle ilgili karşılaşacakları zorlukları aşmada yeterli olacağı konusunda kendini güvensiz hissediyor” diye konuştu.
Yedekleme yok
EMC sponsorluğunda gerçekleştirilen Global Veri Koruma Endeksi’ne göre, dünya genelinde 2012’den bu yana veri kayıpları yüzde 400 artarken, son 12 ay içerisinde Türkiye’deki şirketlerin yüzde 75’i veri kaybı ve kaybolan veriye erişebilme süresinde aksama yaşadı. Buna rağmen araştırmada, işletmelerin yüzde 50’sinin veri yedekleme yapmadığı ve kaybolan veriye ancak ortalama 32 saat sonra yeniden erişebildikleri ortaya çıktı.

Haberin Devamı