Gazete Vatan Logo

Vergide online dönem

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi dairesinde yapılacak tüm işlemleri İnteraktif Vergi Dairesi’ne taşıdıklarını belirterek, “Vatandaş oturduğu yerden vergisini ödeyecek” dedi

Vergide online dönem

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi dairesiyle ilgili işlemleri elektronik ortamda interaktif olarak yapma imkanı getirdiklerini belirterek, “Yıl sonuna kadar vergi dairesinde yapılacak tüm işlemleri A’dan Z’ye eksiksiz olarak İnteraktif Vergi Dairesi ortamına taşıyoruz” dedi.

29. Vergi Haftası kapsamında gerçekleştirilen İnteraktif Vergi Dairesi’nin tanıtım toplantısında konuşan Ağbal, 2017’de vergi gelirlerinde olağanüstü başarı yakaladıklarını söyledi. 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında Türk milletinin kenetlendiğine dikkati çeken Ağbal, şunları kaydetti:

“Çalışmalarımızı yaparken gördük ki vatandaşımız vergilerini bu dönemde daha fazla artırdı. Beyan etme oranları, ödeme oranları arttı. 2017’de topladığımız vergiler bütçedeki hedefleri aşmışsa bu başarıyı bize sağlayan milletimizdir. 2017 yılı tahakkuk tahsilat oranları bakımından zirveye çıktığımız bir yıl oldu. Vatandaş, devletin ihtiyacını gözeterek kazancından artırdı, vergisini ödedi. Yeniden yapılandırma kanununa vatandaşımız çok ciddi uyum gösterdi.”

Haberin Devamı

İnteraktif Vergi Dairesi uygulamasına ilişkin bilgi veren Naci Ağbal, vergi dairelerinde gerçekleştirilen tüm işlemlerin elektronik ortama taşınacağını aktardı.

Risk analizleri başlıyor

Ağbal, “Vatandaşımız, işinde, evinde, kütüphanesinde, oturduğu yerde bu işlemleri yapabilsin istiyoruz. Vergi dairesi adeta önünde olsun. Geçen yıl bu fikirle çalışmalarına başladık. Bugün (dün) yayımlanan tebliğ ile sistemi uygulamaya başladık” diye konuştu.

Vergi dairelerinin bundan sonra daha çok analiz odaklı çalışacağını ifade eden Ağbal, şöyle devam etti:

“Yakında Ankara Yenimahalle’de devasa bir Mükellef Hizmetleri Merkezi ve Risk Analiz Merkezi kuruyoruz. Bu merkezde çok daha yeni hizmetlerle mükellefimize yardımcı olacağız. Vatandaşımıza 7/24 elektronik ortamda çağrı merkezlerinden hizmet vereceğiz.”

Borç ödenecek haciz görülecek

İnteraktif Vergi Dairesi’ne kullanıcı kodu ve şifre bilgileri kullanılarak https://ivd.gib.gov.tr adresinden veya GİB tarafından oluşturulan mobil uygulamadan giriş yapılabilecek. İnteraktif Vergi Dairesi şifresi, ilgililerce sistem üzerinden istenen bilgiler girilerek veya bir vergi dairesinden edinilebilecek. Mükelleflerce, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden vergi dairesi sistemlerinde kayıtlı kimlik bilgileri, iletişim bilgileri, mükellefiyet bilgileri ve motorlu taşıtlara ilişkin bilgiler, vergi dairelerince tahsil ve takip edilen tüm borçlar, elektronik ortamda verilen bildirimler, beyannamelerle bunlara ilişkin tahakkuklar, vergi dairesi tarafından banka hesapları ve/veya taşıtları üzerine uygulanan elektronik hacizler, vergi ve ceza ihbarnameleri ve sistem üzerinden yapılan başvuru, talep ve bildirimlerin sonuçları görüntülenebilecek.

Haberin Devamı

Uzlaşma isteyebilecek

Yeni sistemle borç ödeme, e-tebligat sistemine dahil olmak için talepte bulunulması, Vergi Usul Kanunu kapsamında vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında indirim talebinde bulunulması, uzlaşma talebi, mükellefiyet durum yazısı alınması, borç durum yazısı talebinde bulunulması, özelge talep edilmesi, işe başlama bildiriminde bulunulması, adres değişikliği bildirimi yapılması, iş yerlerinin sayısında meydana gelen artış veya azalışlara ilişkin bildirimde bulunulması, işi bırakma bildiriminin gerçekleştirilmesi, izaha davet müessesi kapsamında izahat, çeşitli konularda genel dilekçe verilmesi dahil GİB tarafından uygun görülen diğer iş ve işlemler yapılabilecek.

Haberin Devamı