Gazete Vatan Logo

Veli parasıyla ballı gezi

Ankarayı karıştıran “eğitim gezisi”

Ankara Çankaya İlçe Kaymakamı, Milli Eğitim Müdürü ile üç şube müdürü ve 29 okul müdürünün eşleriyle birlikte Finlandiya’ya bir haftalık “eğitim gezisine” gittikleri ortaya çıktı. Geziye katılan okul müdürlerine sözlü olarak yaklaşık 2 bin Euro’luk masrafı okul aile birliği hesaplarından karşılamaları talimatı verildiği iddia edilirken, CHP konuyu Meclis’e taşıdı.

Çankaya İlçe Kaymakamı Hulusi Arat, İlçe Milli Eğitim Müdürü Haluk Saydan, üç şube müdürü ve 29 okul müdürü ile eşlerinin bir hafta süren Finlandiya “eğitim gezisi”, Ankara’yı karıştırdı. Geziye katılan müdürlerin hangi kriterlere göre götürüldüğü belirlenemezken, müdürlere sözlü olarak masrafları okul aile birliği hesaplarından karşılamaları talimatı verildiği öne sürüldü.

Mart ayının son haftasında gerçekleşen Finlandiya’daki “ballı” eğitim gezisi, eğitimcilerin gündemini sarstı. İddiaya göre, Çankaya Kaymakamı Hulusi Arat, İlçe Milli Eğitim Müdürü Haluk Saydan, İlçe Milli Eğitim’deki üç şube müdürü ve “hangi kriterlere göre çağrıldığı belli olmayan” 40’a yakın okul müdürü, mart ayı başlarında bir toplantı yaparak, Finlandiya’ya gerçekleştirilecek geziyi görüştü. Toplantı sırasında müdürlere eşlerini de getirebilecekleri belirtilirken, giderlerin ise okul aile birliği hesaplarından karşılanması talimatı verildi. Toplantı sırasında bazı okul müdürleri “etik olmayacağı” gerekçesiyle daveti reddetti. Ancak, toplantıdaki 29 okul müdürü, kişi başına yaklaşık 2 bin Euro (yaklaşık 4 bin TL) tutan “eğitim gezisine” katılacağını bildirdi.

İL “OLUR” VERDİ

Toplantının ardından Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvuru yapıldı ve “03.03.2010/20678” sayılı “Olur” alındı. Bir hafta süren eğitim gezisinde yapılan faaliyetler ise açıklanmadı. Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Tuğrul Culfa GAZETEPORT’a yaptığı açıklamada, gezi masraflarının okul aile birliklerinden karşılanmasını “skandal” olarak değerlendirdi. Culfa, şöyle konuştu:
“Bu gezi, tatil amacıyla yapılmıştır. İl Milli Eğitim Müdürü’nün, kaymakamın eşiyle, dostuyla yapılmış ve ‘eğitim gezisi’ kılıfına uydurulmuştur. Çankaya’da 150’ye yakın okul varken, sadece 40 okula yapılan davet ‘yandaş müdür’ anlayışının bir yansımasından başka bir şey değildir. Bu müdürler neye göre davet edilmişlerdir? Okullar açılırken, velilerden alınan, hatta bazı okullarda 4-5 bin lirayı bulan paralarla bu gezi düzenlenmiştir. ‘Eğitim’ ile uzaktan yakından bir ilgisi olmadığını düşünüyorum. Eğer öyle ise gezinin çocuklarımıza ne kattığı açıklanmalıdır. Çocukların daha rahat ve huzurlu yerde eğitim ve öğretimi sağlaması gerekirken, böyle gezilere çıkılması ve okul aile birliklerinden bunun masrafının karşılanması duyurularında bulunacağız.”

MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP Grup Başkanvekili ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce de konuyu Meclis gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren İnce, “Bu gezi hangi gerekçeyle düzenlenmiştir ve bu geziye katılan okul müdürleri hangi kriterlere göre seçilmişlerdir? Geziye katılan okul müdürleri içinde gezi masraflarını okul aile birliği hesaplarından karşılayan okul müdürleri olduğu yönündeki iddialar doğru mudur? Finlandiya gezisinin programı nedir?” sorularına cevap verilmesini istedi.

Haberin Devamı