Gazete Vatan Logo

Vekiller kıyak maaşa bilmeden imza atmış!

Millet, kara harekatına yoğunlaşmışken, milletvekillerinin para harekatıyla uğraşması tepki çekti.

Çalışanların haklarını tırpanlayan yasada vekillere kıyak çekilmesi ise tüy dikti

Türban serbestisi ve Anayasa değişikliği derken, askeri kara herakatıyla olağanüstü günler yaşayan milletin vekilleri, gündemin sıcaklığından yararlanıp kendi maaş harekatlarının ilk adımını önceki gün attılar.
Çalışanlar ile emeklilerin mevcut haklarını tırpanlayan Sosyal Güvenlik Tasarısı’na, vekillerin üçte birinin maaşlarını artıracak düzenlemenin girmesi tepki toplarken, vekillerin bunun için kapalı kapılar ardından 2.5 aydır gösterdikleri çaba dizi filmleri aratmadı.
Meclis kulislerine taşan yoğun tartışmalarda, milletvekilleri düzenmeye direnen Alt Komisyon Başkanı Zekai Özcan’a küfre varan eleştiriler yapıldı. Geçtiğimiz hafta gördüğü baskıdan bunalan Özcan, düzenlemeyi tasarıya koydurmamak için istifa resti çekti.



Yasa metninin ön raporuna bilinmeyen ellerce “kıyak emekli maaşı” düzenlemesi korsan biçimde eklendi. Bu sırada Aleaddin Büyükkaya dışındaki üyelerin imzaları da tamamlanarak, alt komisyon raporunun dağıtımı süratle yapıldı. Yani artık Alt Komisyon Raporu bu şekliyle Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulmuş oldu.

Komisyon üyeleri ne dedi?

Raporun dağıtımından sonra durumu öğrenen Başkan Özcan, şok geçirdi. VATAN’a yaptığı açıklamada Özcan, “Bu Meclis tarihinde bir ilk. Ben bu tasarıyı savunamam. Üç beş kuruş zam alacaklar diye milletvekillerinin itibarını düşürülmesine, tasarının ruhunun bozulmasına ayrıcalıklı bir grup oluşturulmasına izin veremeyiz. Bu buradan çı-ka-cak” dedi.

Ferit Mevlüt Aslanoğlu (CHP): Düzenleme bizim dışımızda konulmuş. Bizim bu konudaki fikirlerimiz belli. İktidar partisinin çoğunluğu var, istedikleri düzenlemeyi koyuyorlar.
Fait Öztrak (CHP): Böyle bir düzenlemenin tasarıya konulacağını duydum ama konulduğundan haberim yok.

Alaaddin Büyükkaya(AKP): Yurtdışındaydım. Yeni geldim. Raporu görmedim, imzalamadım.
Altan Karapaşaoğlu (AKP): Alt komisyona önce benim ismim yazıldı sonra Ali Osman (Sali) bey girdi. Ali bey devam etmeyince tekrar ben kaldım. Komisyon raporuna imza attım. Ancak içeriğini bilmiyorum. Komisyona gelince görürüz. Makul bir şey varsa desteklerim, yoksa karşı çıkarım.

Mustafa Açıkalın (AKP): Alt komisyonun son gün çalışmasında bulunmadım. Rapora imza attım. Zammı öngören düzenlemeyle ilgili çalışma son gün yapılacaktı, bilemiyorum.
Muzaffer Baştopçu (AKP): Şu anda uygun değilim, sonra arayın.

ALT KOMİSYON ÜYELERİ

AKP Mehmet Zekai Özcan - BAŞKAN (Engellemek için direndi)
Altan Karapaşaoğlu
Muzaffer Baştopçu
Mustafa Açıkalın
Alaattin Büyükkaya - (Yurtdışında olduğu için imzalamadı)
CHP - Ferit Mevlüt Aslanoğlu, Faik Öztrak (tasarının geneli için muhalefet şerhi koydular)
MHP - Mustafa Kalaycı (Tasarının geneli için muhalefet şerhi yazdı)
DTP’li - Gülten Kışınak
(alt komisyon çalışmalarına katılmadı)

‘Açba’nın bilgisi vardır’

Sosyal güvenlik alt komisyonun MHP’li üyesi Mustafa Kalaycı, tasarı metninin herkesten habersiz bir şekilde değiştirilerek maaş düzenlemesinin eklenmesine ateş püskürdü. Tasarıya muhalefet şerhi koyan Kalaycı, “Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Sait Açba’nın bilgisi olmadan böyle bir operasyonun yapılması mümkün değil. Milletvekilleri üst komisyon başkanı Açba olmadan böyle bir şey yapamazlar. Bize de söylenen Sait Açba ve Altan Karapaşaoğlu’nun bu hareketi organize ettiği yönünde. Yaşananlar artık hafiyelik bir duruma geldi” diye konuştu.

Haberin Devamı