Gazete Vatan Logo

Vekiller birbirini alnından öptü

Danışmana 3.600, sekretere 3.156 şoförüne 2.700 TL maaş verildi

Meclis’in idari yapılanması ve personel politikası silbaştan değişiyor. Danışmanların sekreterlerin ve şoförlerin maaşı artırıldı. Vekiller kendileri için de İngilizce kurs yardımı istedi. Maaş artışlarında iktidar ile muhalefet ortak hareket ederken birbirlerini alnından öpen milletvekilleri oldu

TBMM Plan Bütçe Komisyonu, önceki gün saat 14.00’de başlayan ve dün sabahın ilk ışıklarına kadar süren 13 saatlik mesaisi sonucu, TBMM’nin teşkilat ve personel yapısında önemli değişiklikler öngören yasa teklifini kabul etti.

AK Partili Bilgiç, CHP’li Aydın Ayaydın ve MHP’li Mustafa Kalaycı’nın imzasını taşıyan ortak önergelerle milletvekili danışmanlarına ‘maaş ve yolluk’, 4-C’li personele ‘kadro’ müjdesi sağlandı. Önümüzdeki haftalarda TBMM Genel Kurulu gündemine gelmesi beklenen teklif ile getirilen belli başlı düzenlemeler özetle şöyle:

TBMM Genel Sekreterliği ve Genel Sekreter yardımcılıkları için üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren fakültelerinden veya YÖK tarafından kabul edilen yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olmak ve en az 12 yıl kamu hizmeti yapmış veya özel sektörde çalışmış olmak zorunlu olacak. Buna göre Meclis tarihinde ilk kez TBMM İdari yapısının başına özel sektörden bir ismin atanabilmesinin yolu açılmış oldu.

İktidar ve muhalefetin ortak önergeleriyle yapılan değişiklik ile halen ortalama 2.600 TL olduğu ifade edilen milletvekili danışmanlarının maaşı 3.600 TL’ye yükseltildi.

Milletvekili sekreterlerinin statüsü yeni düzenleme ile ‘danışman yardımcısı’ olarak tanımlandı. Danışman yardımcıları yeni düzenleme kapsamında ortalama 3.150 TL ücret alacak. Şoför olarak istihdam edilen personelin ise eline aylık ortalama 2.700 TL geçecek.

Teklif ile milletvekili danışman, sekreter ve şoförlerine ‘harcırah’ hakkı da getirildi. Milletvekilleriyle birlikte ya da milletvekilinin görevlendirmesiyle Ankara dışında göreve gitmeleri halinde bu personele 1. derece devlet memurunun günlük Ankara dışına gitmeleri İlk kez yasal statüye kavuşan milletvekili danışmanlarına ‘harcırah’ hakkı da tanındı. Sözkonusu personele bu durumda 1. derece devlet memurunun gündeliği tutarına karşılık gelen 26.5 TL’lik harcırah ödenecek.

TBMM idari teşkilat kadrolarına personel alımlarında 4-C statüsünde çalışanlara öncelik verilecek. Buna göre idari kadrolara alınacak personelin yüzde 20’si, 4-C’li çalışanlardan olacak. Bu personel KPSS şartı aranmaksızın, kurum içi sınav sonucu kadrolara atanacak.

TBMM Genel Sekreterlik kadrolarında görev yapanlardan, teklifin kanunlaşmasının ardından emekli aylığı bağlanmaya hak kazanan ve bu tarihten itibaren 4 ay içinde emeklilik başvurusunda bulunanlara emekli ikramiyesi; yasanın yayımı tarihi itibariyle yaş haddinden emekliliğine en fazla 3 yıl kalanlara yüzde 30, 3 yıldan çok 6 yıldan az kalanlara yüzde 40, 6 yıldan fazla kalanlara yüzde 50 oranında fazla ödenecek. Bu şekilde emekli olanlardan boşalan toplam kadro sayısının yüzde 40’ı, hiçbir işleme gerek kalmaksızın iptal edilecek.Genel Sekreterlikte geçici personel olarak görev yapan ve kanun yürürlüğe girdikten sonra emekli aylığı bağlanmasına hak kazananlara iş sonu tazminatları ise emekli aylığı bağlanmasına hak kazanılan tarihi aşan süresi 10 yıl ve üstü olanlara yüzde 30, 5 ile 10 yıl arasında olanlara yüzde 40, 5 yıldan az olanlara yüzde 50 oranında fazla ödenecek.

Vekiller İngilizce için destek istedi

Görüşmeler sırasında AK Partili Mustafa Kınay, personele yönelik pek çok düzenleme yapılmasına karşın milletvekillerine yönelik hiçbir iyileştirmenin gündeme getirilmediğine dikkat çekti. En azından milletvekillerinin kişisel gelişimlerine yönelik bir desteğin gündeme getirilebileceğini ifade eden bazı milletvekilleri, İngilizce kurs ücretinin bir bölümünün TBMM’ce karşılanmasını talep etti. Yapılan oylama ile önerge kabul edildi. Ancak daha sonra AK Partili Salih Koca’nın verdiği tekriri müzakere önergesiyle madde yeniden görüşelerek yapılan düzenleme metinden çıkartıldı.

Haberin Devamı