Gazete Vatan Logo

Ve rahip serbest!

Türkiye ile ABD arasında gerilime neden olan rahip Andrew Craig Brunson’ın yargılandığı davada karar çıktı. ABD’li Brunson 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı, ev hapsi ve yurt dışı yasağı kaldırıldı

Ve rahip serbest!

İzmir’de, terör örgütleri FETÖ ile PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen, tutukluluğu ev hapsine çevrilen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson, dün 4’üncü kez hakim karşısına çıktı. Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde kurulan İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, ilk olarak tanık ifadeleri alındı.

Tanık olarak ifade veren Büşra Fatma Ün, tekerlekli sandalye milli takımında tenisçi olduğunu, daha önceden tanımadığı Brunson hakkındaki suçlamaları bilmediğini, eski milli takım menajeri D.F.’nin Brunson’ın kilisesine gittiğine ilişkin bilgisi bulunduğunu söyledi.

‘Bunu ilk defa duydum’

Mahkeme başkanının, “Doktor olan J.F.’nin terör örgütü PKK mensuplarının, Suriye’den yaralı olarak geldiği ve bunları tedavi etmesinin ardından Suriye’ye gönderildiğine ilişkin iddialar hakkında bilgi sahibi misiniz?” sorusu üzerine Büşra Fatma Ün, “Böyle bir iddiayı ilk defa burada duydum” yanıtını verdi. Bunun üzerine söz verilen Brunson, PKK ile hiçbir bağlantısının olmadığını ve hiçbir PKK mensubuyla da tanışmadığını söyledi.”

Haberin Devamı

Mahkeme başkanı, önceki duruşmada tanık olarak beyan veren L.K.’nın, “2016’da FETÖ’nün darbe girişiminin ardından bazı FETÖ mensuplarının Konak’taki bir evde barındırıldığını Y.D.’den duydum” ifadesinin ardından L.K. ile Y.D.’yi duruşmada yüzleştirdi. Tanık Y.D., “O evde sadece Koreliler kalıyordu. L.K.’ya, FETÖ’cülerle ilgili hiçbir şey söylemedim. FETÖ’cüleri hiç görmedim” dedi. Bunun üzerine L.K., “Daha önceki ifademde Y.D.’nin bunu söylediğini ilişkin bir şey demedim. Y.D.’nin evinin o eve yakın olmasından bu kişinin mahkemeden dinlenilmesini istemiştim” şeklinde konuştu.

Türkiye’yi seviyorum

9 Aralık 2016’da tutuklanan, 25 Temmuz 2018’de ise sağlık sorunları nedeniyle ev hapsine alınan ABD’li Rahip Brunson, dünkü savunmasında suçlamaları reddederek, “Masumum, Türkiye’yi seviyorum, beraatimi istiyorum” dedi. İfadelerin ardından Brunson için adli kontrol kararlarının kaldırılmasını talep eden savcı, örgüte üye olmaktan 10 yıla kadar hapis talebinde bulundu. Mahkeme ise Brunson’ı üye olmamakla birlikte terör örgütüne yardım ve yataklıktan 3 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırdı. Brunson’ın hapiste kaldığı süre göz önüne alınarak ev hapsi ve yurt dışı yasağı kaldırıldı.

Haberin Devamı

Elektronik kelepçe söküldü
Brunson, İzmir Açık Ceza İnfaz Kurumu’ndan sabah geldiği siyah camlı zırhlı araçla ayrıldı.
Araçla Alsancak’taki evine giden Brunson’a, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier eşlik etti. Elinde duruşma evrakının olduğu düşünülen çanta ile evine giren Brunson’dan sonra eşi Norine Brunson ve avukatı İsmail Cem Halavurt da eve geldi. İzmir Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Brunson’ın evinde elektronik kelepçesini çözerek serbest kalma işlemlerini tamamladı.
Türkiye talimat almaz
Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun: Bugün Brunson hakkında verilen mahkeme kararı Türkiye’nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu, Türkiye’de yargının tarafsız ve bağımsız olduğunu ortaya koymuştur. Mahkeme kararının ardından ‘Working very hard on Pastor Brunson’ diye mesaj atan Trump’a bir kez daha hatırlatmak isteriz ki Türkiye, demokratik bir hukuk devletidir ve Türk mahkemeleri bağımsızdır. Türk mahkemeleri gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti de hiçbir organ, makam, merci ya da kişiden talimat almaz, kendi kuralları ve iradesiyle kararlarını alır.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: Önce kararı görmemiz lazım. Hangi gerekçelerle bu kararın verildiğine bakmak gerekiyor. Darısı, harp okulları öğrencilerinin, er ve erbaşların başına. Onlar da inşallah kısa süre içinde tahliye olurlar.
MHP lideri Devlet Bahçeli: Brunson’ın tahliye kararı milli vicdanı rahatsız ve huzursuz etmiştir. İfade değiştiren gizli ve satın alınmış tanıklar, davanın savcısında yapılan değişiklikler soru işaretlerini güçlendirmiş, şaibeleri arttırmıştır. Brunson’un serbest kalması, Trump yönetimine siyasi ve ahlaki olarak ikame ve telafisi mümkün olmayan sorumluluklar da yüklemiştir. ABD’nin önünde iki seçenek vardır: Ya FETÖ elebaşını veya Halkbankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın iadesini sağlayacaklardır. Brunson ABD’ye hareket ettiği anda iadesi ahlaken ve hukuken mecburi olan isimler de aynı zamanda ülkemize gönderilmelidir.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı: ‘Türkiye’de mahkemeler bağımsız değil’ diyenler, yargının bağımsız olduğunu bir kez daha gördüler. ‘Rahip Brunson suçsuz yere tutuluyor’ diyenler, sanırım hükümle suç isnadının sabit olduğunu anladılar.
TRUMP’TAN TWEET:
Yakın zamanda eve dönmesini umuyoruz
ABD Başkanı Donald Trump, Brunson’ın serbest bırakılmasının ardından resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: Düşüncelerim ve dualarım Brunson ile ve yakın bir zamanda kendisinin güvenli bir şekilde eve geri dönmesini umuyoruz. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de “Milyonlarca Amerikalı’nın duaları sayesinde, bu masum dini bütün insan kısa zaman sonra evinde olacak” dedi.
Bugün Beyaz Saray’da
Dün akşam eşiyle birlikte Adnan Menderes Havalimanı’na giden Brunson, Amerika tarafından Almanya’dan gönderilen özel uçağa bindi. Saat 22.40 sıralarında havalanan uçak, Almanya’ya gitti. Beyaz Saray, “Brunson Cumartesi günü ABD Maryland’deki Hava Üssü’ne gelecek. Ardından Trump, Oval Ofis’te ağırlayacak” dedi.

Haberin Devamı