Gazete Vatan Logo

Ve Mirzabeyoğlu beraat etti

Salih Mirzabeyoğlu’ olarak tanınan ve İBDA/C örgütünün lideri olarak yargılanan Salih İzzet Erdiş tahliyesinin ardından yeniden yargılandığı davada 18 yıl sonra beraat etti

Ve Mirzabeyoğlu beraat etti

Kamuoyu’nda “Salih Mirzabeyoğlu” olarak tanınan ve İBDA/C örgütünün lideri olarak anılan Salih İzzet Erdiş, dönemin İstanbul 6 No’lu DGM tarafından, 1999 yılında “Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak” suçundan, eski TCK’nın 146/1. maddesi uyarınca idam cezasına çarptırılmıştı. Erdiş hakkında verilen idam cezası, 23 Eylül 2002 tarihinde uyarlama yapılarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrilmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de Erdiş’e verilen cezayı onamıştı. Erdiş’in avukatları aracılığıyla yaptığı yeniden yargılama talebini kabule değer gören İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tutuklu kaldığı ve infazda geçirdiği sürenin uzun olması ve ileride telafisi güç mağduriyetlere yol açacağı ihtimalini dikkate alarak tahliyesine karar vermişti. Mirzabeyoğlu 23 Temmuz 2014 tarihinde tahliye edilmişti.

‘İnandırıcı delil yok’

Yeniden yargılama kararının ardından dördüncü duruşması görülen davada karar çıktı. Mahkeme heyeti, “Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs etmek” suçundan verilen mahkumiyet hükmünün iptaline karar vererek Salih İzzet Erdiş’in suçu işlediğine dair her türlü kuşkudan uzak hukuka uygun kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden beraatine karar verdi.

Haberin Devamı

‘Ben yıllardır şiir yazamıyorum’

“Ben yıllardır şiir yazamıyorum. Bu durum, bu dilden anlayan kimseye birçok şey söylemeli...” Salih İzzet Erdiş, bilinen adıyla Salih Mirzabeyoğlu, yaşadıklarının vahametini son çare olarak bu sözlerle anlatmaya çalıştı. 12 Mart 2010’da Bolu F Tipi Cezaevi’ned avukatı aracılığıyla ‘halden anlayacaklara’ böyle seslenmişti.

Salih Mirzabeyoğlu kimdir?

1970’li yılların ortalarında Akıncılar Derneği’nin kurucularından olan Mirzabeyoğlu, 12 Eylül askeri darbesi ile sağ kesimden en çok etkilenen isim oldu. Diğer siyasi suçlular gibi askeriye tarafından hakkında tutuklama kararı çıkartıldı ama tutuklanamadı. 1984 yılından itibaren yazı hayatına ve İBDA/C hareketine ağırlık veren Mirzabeyoğlu, 1991 yılında tutuklandı. Bir süre sonra serbest kalan Mirzabeyoğlu, 1998’de İBDA/C örgütü lideri olmakla suçlanıp tutuklandı. 2001 yılında ise ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı ile görüşmüştü

Mirzabeyoğlu, 22 Temmuz 2014’de tahliyesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından telefonla arandı. 2014 Aralık’ta ise yüzyüze görüştü. Yaklaşık 20 dakika süren görüşmenin konusu Mirzabeyoğlu’nun tahliye olduktan sonra dış dünya ile adaptasyon süreci olduğu açıklanmıştı.