Gazete Vatan Logo

Ve 3. İddianame Silivri’de

Sivas katliamı, Gazi olayları, Kent Otel toplantıları...

Başsavcı Vekili Çolakadı, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen 3. İddianame’yle ilgili basını 4 sayfalık bültenle bilgilendirdi. 1454 sayfalık iddianame ise 10 Ocak-17 Nisan 2009 tarihlerindeki gözaltı ve tutuklamaları kapsıyor. 37’si tutuklu 52 şüpheli çeşitli iddialarla suçlanıyor...

İKİNCİ İddianame dün Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde görülürken, Ergenekon soruşturmasının 3. İddianamesi tamamlanarak, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne Ulusal Yargı Ağı Projesi olan (UYAP) sistemi ile gönderildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı tarafından basına dağıtılan 4 sayfalık duyuruda, iddianamenin 1454 sayfadan oluştuğu ve 37’si tutuklu 52 şüphelinin yer aldığı belirtildi. 52 şüpheliden 4’ünün daha sonra tahliye edildiği ve 11 şüphelinin ise hiç tutuklanmadığı belirtildi.
İddianamenin giriş bölümünde örgüt çerçevesinde daha önce yapılan soruşturmalar ve açılan davaların özetine yer verildiği, ayrıca örgütün gerçekleştirmeyi planladığı eylemler, gerçekleştirdiği eylemler, suikast planları ve el konulan silahların anlatıldığı kaydedildi. Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada 12 Haziran 2007 tarihinde başlayan Ergenekon soruşturması kapsamında bugüne kadar ele geçirilen silah ve mühimmatın toplamına yer verildi.

Mühimmatlar

175 tabanca, 36 tabanca şarjörü, 8020 tabanca mermisi, 59 boş tabanca kovanı, 22 uzun namlulu silah, 46242 uzun namlulu silah mermisi, 171 uzun namlulu silah şarjörü, 59 uzun namlulu silah boş kovanı, 52 uzun namlulu silah çekirdeği, 7 uzun namlulu silah malzemesi, 44 tüfek, 74 tüfek mermisi, 6 boş tüfek kovanı, 2 Kanas fişeği, 250 eğitim fişeği, 424 el bombası, 14 el bombası fünyesi, 5 boş el bombası, 1 saatli bomba, 1 boru tipi bomba, 1 cam şişe bomba, 53 dinamit lokumu, 43 lav, 14 boş lav, 7 lav mermisi, 6512 elektrikli kapsül, 34 uçaksavar mermisi, 1 boş uçaksavar mermisi, 11 havan mermisi, 84 top mermisi, 6 gaz bombası, 2993 gram patlayıcı madde, 3060 ateşleme fitili, 4 gaz maskesi, 1 gaz maskesi filtresi, 2 kar gözlüğü, 2 metal pense, 85 kapsül, 8 kapsül başlığı, 2 mayın, 28 sis bombası, 9 sis kutusu, 13 hakem bombası, 1 C 3 patlayıcı, 5 kullanılmamış bubi tuzağı, 2 kullanılmış bubi tuzağı, 1 bomba atar işaret başlığı, 1 denizaltı işaret markeri, 22 aydınlatma fişeği, 23 işaret fişeği, 4 roket başlığı, 12 roket atar, 4 roket atar fişeği, 19 mavzer fişeği, 1 mavzer tarafı, 1 kamuflaj kremi, 43 metre infilaklı fitil, 2 metre saniyeli fitil.

Ne ile suçlanıyorlar?

1454 sayfalık iddianamenin 52 şüphelisi hakkında “Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme”, “TBMM’yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme”, “TC Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini engellemeye teşebbüs etme”, “Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme”, “Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme”, “sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermilerin satın alınması, taşınması ve bulundurulması”, “tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurma”, “özel hayata ilişkin görüntü ve sesleri ifşa etmek”, “devletin güvenliğine ilişkin, gizli belgeleri temin etme, amacı dışında kullanma, hile ile çalma” suçlamalarında bulunuldu. Ancak söz konusu suçların 52 şüphelinin tamamının kapsamadığı suçlardan biri,bir kaçı veya birçoğu ile suçlandıklarını belirtildi.

Savcı sayısı artabilir

Basın duyurusunda, soruşturma kapsamında arama ve el koyma karalarının yerine getirilmesi ve ifade alma gibi yoğun işlemler devam ettiği sürece görevli savcısı sayısının geçici olarak arttırıldığı kaydedildi. Yine, soruşturma çerçevesinde görev yapan hakim ve mahkemelerin nöbet sistemine göre çalıştıklarına vurgu yapılarak, görevli 6 Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’nin hem nöbetçi hakimleri hem de bir başkan ve üç üyeden oluşan heyetlerinin soruşturmanın değişik zamanlarında soruşturmaya ilişkin değişik kararlar verdikleri kaydedildi. Ayrıca yine çok sayıda savcının da soruşturmalarda görev yaptığı anlatıldı..

HANGİ EYLEMLER

Ergenekon soruşturmasına ilişkin hazırlanan 3. İddianamede, Sivas katliamı, Gazi olayları, Kent Otel toplantıları, Ankara Gölbaşı ve Zir Vadisi ile Sapanca’da ele geçirilen mühimmat, 12’inci dalgada ortaya çıkan “Cumhuriyet Evi” oluşumları, Eski Özel Harekat Daire Başkan Vekili İbrahim Şahin’de ele geçirildiği iddia edilen S1 planı ve bu plan doğrultusunda Ermeni cemaatinin önde gelen isimlerine ve Alevi dernekleri liderlerine yönelik yapılması planlanan suikastlerin yer alması bekleniyor.

Dördüncü İddianame geliyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı dün 3. iddianameye ilişkin yaptığı açıklamada soruşturmaların devam ettiğine yer vererek dördüncü bir iddianamenin hazırlıklarının olduğu sinyalini verdi.

10, 11 ve 12. dalgalarını kapsıyor

1454 sayfalık 3. İddianame, 10 Ocak 2009-17 Nisan 2009 tarihleri arasında yapılan 10, 11 ve 12’nci dalgalarda gerçekleştirilen gözaltı ve tutuklamaları kapsıyor.

Basın duyurusunda verilen tarihlere göre 21 Nisan’da mahkeme kararıyla kazıların başlatıldığı Poyrazköy kazıları ve bu kazılarla ilgili olarak gözaltına alınan şüphelilerin 3. iddianamede yer alması beklenmiyor.

10, 11 ve 12’nci dalga Ergenekon operasyonlarında gözaltına alınan Emekli Orgeneral Kemal Yavuz, yazar Yalçın Küçük, Eski MGK Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç, Eski Özel Harekat Daire Başkan Vekili ve Susurluk Hükümlüsü İbrahim Şahin, İbrahim Şahin’de ele geçildiği iddia edilen 300 kişilik S1 belgesinde yer aldıkları öne sürülen 9 özel harekat polisi, Eski İstanbul Belediye Başkanı Bedrettin Dalan’ın oğlu Barış Dalan, Yarbay Mustafa Dönmez, Kurmay Albay Cengiz Köylü, Emekli Tümgeneral Erdal Şenel, Türk Metal İş Sendikası Başkanı Mustafa Özbek, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, Eski İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu, Eski 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, Eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran ve Eski Giresun Üniversitesi Rektörü Osman Metin Öztürk’ün üçüncü iddianamede “şüpheli” olarak yer alması bekleniyor. Profesörler Ferit Bernay, Mustafa Yurtkuran, Yalçın Küçük ve Erol Manisalı tutuklanmalarının ardından yapılan itirazlar üzerine serbest bırakılmıştı.

3. iddianamenin toplamı 5863

1. İddianame: 2500 sayfa. İddianame Cumhuriyet savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından 9 duruşma ve toplam 40 saatte okunabildi. 46’sı tutuklu 86 sanığa 2455 sayfalık iddianamenin aslı ve 171 bin 199 sayfalık ek delil klasörlerinden sorular soruldu.

2. İddianame: 1909 sayfa. 10 Mart 2009 salı günü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Toplam 56 şüpheli hakkında iddiaların yer aldığı iddianame, 240 klasörden oluştu.

3. İddianame: 1454 sayfa. Mahkemeye dün ulayan iddianamede 37’si tutuklu 52 şüphelinin yer aldığı belirtildi.

12. dalganın hocaları tedavi altında

12. dalgada gözaltına alınan Prof. Mehmet Haberal, Prof. Ferit Bernay, Prof. Mustafa Yurtkuran, Prof. Fatih Hilmioğlu ve Erol Manisalı 17 Nisan 2009’da tutuklanmıştı. Haberal tutuklandıktan 6 saat sonra kalp spazmı nedeniyle yoğun bakıma alındı. Yurtkuran ve Manisalı sağlık problemleri nedeniyle tahliye edildi.

Haberin Devamı