Gazete Vatan Logo

Vatandaşı üşütemeyiz ticaretimiz sürecek

ABD’nin İran’a yönelik tek taraflı ambargo uyguladığını belirten Enerji Bakanı Fatih Dönmez, “İran’dan yıllık 9.5 milyar metreküp doğalgaz alıyoruz. Vatandaşımızı soğukta veya elektriksiz bırakmayız. Kontratımız 2026’ya kadar. Ticaretimiz sürecek” dedi.

Vatandaşı üşütemeyiz ticaretimiz sürecek

Enerjide arz güvenliğinin son derece önemli bir konu olduğunu vurgulayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, İran ile çok eski yıllara ve başta petrol ve doğalgaz ithalatına dayanan bir ticaret ilişkisi bulunduğunu söyledi. Doğalgaz ithalatının uzun dönemli bir kontrata dayalı olarak yapıldığına işaret eden Dönmez, “Bu kontratın süresi 2026 yılına kadar ve devam edecek. Yıllık yaklaşık biz oradan 9.5 milyar metreküp civarında doğalgaz alıyoruz. Ülkedeki vatandaşlarımızı soğukta veya elektriksiz karanlıkta bırakma gibi bir durum söz konusu olamayacağına göre, kontrat hükümlerine dayalı olarak bu ticaretimiz sürecek” diye konuştu.

ABD’ninki tek taraflı

İran’a yönelik ambargonun ABD’nin tek taraflı uygulaması olduğuna dikkati çeken Dönmez, “Nitekim Avrupa Birliği de aslında oldukça rahatsız. Biz meşru bir ticaret yapıyoruz. Arz güvenliği açısından da son derece önemli. Bir de komşuluk hukukumuz var. Yıllardır ticaret yapıyoruz. Bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Dönmez, bir Türk heyetinin şu anda ABD’de olduğunu anımsatarak, “Yaptırımlar da dahil olmak üzere bir seri konu hakkında müzakere yapılıyor. Söz konusu diyalogdan olumlu bir netice çıkması konusunda ümitliyim” değerlendirmesinde bulundu.

Aliağa’ya fabrika

Dönmez, büyük yatırımcılara “Türkiye’ye yatırım yapın, zarar etmeyeceksiniz, kâr edeceksiniz” dediklerini belirterek dünya markası bir üreticinin İzmir Aliağa’da fabrika kuracağını anlattı. Ancak bunların yetmeyeceğini söyleyerek, “Yenilenebilir enerjide yeni yatırımlar ve ihaleler sürecek” dedi.

1.4 milyar $ yatırımla Karapınar’a santral
Geçen 2 yılda hem güneş enerjisinde hem rüzgarda 2 büyük YEKA ihalesi gerçekleştirdiklerini hatırlatan Fatih Dönmez, güneş enerjisi potansiyelinin çok yüksek olduğu Konya’nın Karapınar ilçesinde 1.4 milyar dolar yatırım yapılacağını aktardı. Söz konusu ihaleyi 1.000 megavat için yaptıklarını ve yüzde 65 oranında yerlilik şartı ile bir taraftan yerli kaynaklara yönelirken, bir taraftan da yerli teknolojileri artırmayı amaçladıklarını vurgulayan Dönmez, Türkiye’de enerji alanında büyük bir pazarın bulunduğunu ve sanayicilerin bunun farkında olduğunu kaydetti.
Enerjide 1 koyup 3 almak mümkün
Bakan Fatih Dönmez, nükleer enerjide de 3’üncü santral için yer tespit çalışmalarında sona yaklaşıldığını belirterek, “Elektrik ihtiyacının fazla olduğu sanayi bölgelerine yakınlığı dikkate alındığında, 3’üncü nükleer santrali Trakya’da düşünüyoruz, burda Çinliler ile ilerleyeceğiz” diye konuştu. Enerji verimliliğinin önemine de değinen Dönmez, “2023’e kadar 10 milyar dolar yatırım yapabilirsek, bunun 2033’e kadar sağlayacağı tasarruf 30 milyar doları bulur.
1 koyarak 3 almak mümkün” değerlendirmesinde bulundu.
Akdeniz’de ilk sondaj 1-2 ayda
Yaklaşık 5 yıldır Türkiye’nin sismik gemisinin Akdeniz’de çalışma yaptığını aktaran Bakan Fatih Dönmez, buradan alınan verilerin son derece değerli olduğunu, bölgede ilk derin deniz ve sığ deniz sondajının bu yıl başlayacağını tekrarladı. Bu amaçla bir sondaj gemisi temin edildiğini ve geminin bakımlarının yapıldığını belirten Dönmez, “(Sondaj gemimiz) Şu anda Antalya’da. Önümüzdeki 1-2 ay içerisinde ilk sondaja başlayacak. Adı Fatih. Biz bu gemimizle Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon rezervlerimizin fetihlerini bekliyoruz açıkçası, ümitliyiz” dedi.
Zam faturalara yansımaz
Elektrik ve doğalgaza gelen zamlar üzerine Bakan Fatih Dönmez, “Vatandaşlarımız, girişimcilerimiz verimliliği artırıcı işlere yatırım yaparlarsa, faturalarında bu zammın etkisini görmezler” diye konuştu.

Haberin Devamı